Rõivas Euroopa Ülemkogu eel: Eesti on avatud ja konstruktiivne

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Brüsselis toimuva Euroopa Ülemkogu kohtumise eel, et Eesti hoiak Suurbritannia ja Euroopa Liidu tulevaste suhete osas on avatud ja konstruktiivne.

Rõivas kordas taas, et Euroopa ei saa jääda šokiseisundisse, vaid peab säilitama rahu ja liikuma edasi. «Langetame ülemkogul olulisi otsuseid ebaseadusliku rände vähendamiseks, infoühiskonna edendamiseks ja Euroopa ühtsuse hoidmiseks välispoliitikas, kuid suurem osa tähelepanu on pühendatud Brexitile,» ütles ta valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel ning kinnitas, et Eesti hoiak Ühendkuningriigi tulevaste suhete osas Euroopa Liiduga on avatud ja konstruktiivne.

Ta märkis ka, et läbirääkimised Suurbritanniaga ei tohi olla kantud kättemaksust. «Ühendkuningriik on ja jääb oluliseks Euroopa riigiks poliitiliselt, majanduslikult ja julgeolekuvaldkonnas,» ütles Rõivas, kelle sõnul muutuvad tihe ELi ja NATO koostöö ning Lääne ühtsus Suurbritannia referendumi valguses veelgi tähtsamaks.

Rõivase sõnul on Euroopa Liidu ja Suurbritannia leppes sõnastatud ülesanded Euroopa tuleviku aruteludes endiselt päevakajalised. «Euroopa liidrid peavad jätkama arutelusid ühisturu, kaubanduse ja Euroopa vabaduste teemadel,» ütles ta.

Välisministeeriumi teatel on viimastel päevadel nii oma Prantsusmaa, Saksamaa kui Põhja- ja Baltimaade kolleegidega ühenduses olnud ka välisminister Marina Kaljurand, kelle sõnul on Euroopa Liidul oluline tegutseda ühtselt. «ELi ühtsus on tuleviku suhtes otsustava tähtsusega. Lahkumisläbirääkimistel on ELil oluline tegutseda kooskõlastatult ning need ei tohi lähtuda soovist britte karistada,» ütles ta ja kinnitas, et Ühendkuningriik on ja jääb oluliseks liitlaseks ja partneriks.

Kaljuranna sõnul on mõistetav, et Ühendkuningriik vajab aega. «Edasised sammud seoses lahkumisläbirääkimistega peavad toimuma liigsete viivitusteta, kuid samas liigse surveta,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles