Ilves Euroopa Välissuhete Nõukogus: brittidele tuleb anda aega

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves ütles Euroopa Välissuhete Nõukogu eile ja täna Haagis toimunud aastakonverentsi arutelul, et brittidele on vaja anda aega otsustamiseks, kuidas edasi.

«Referendumi tulemust mõjutasid paljuski Brexiti toetajate valed. Samuti näitas brittide referendum, kui ohtlik on sisepoliitilise punktivõidu või hetkekasu nimel mängida rahvusvaheliste suhete ja välispoliitiliste teemadega,» leidis mõttekoja nõukogu liige Ilves.

Tema sõnul võib 27 liikmesriigiga EL muutuda senisest protektsionistlikumaks, kuivõrd Ühendkuningriik on olnud ühenduses üks häälekam vabakaubanduse eest kõneleja.

«Suletus tänases maailmas pärsib majanduskasvu,» hoiatas ta, lisades, et senisest suurem suletus ei ole kindlasti ka vahend ELi ühtse digituru kiiremaks arendamiseks.

«Meie eesmärgiks ei peaks olema USA suurte infotehnoloogia korporatsioonide Euroopa Liidust eemal hoidmine, nagu argumenteerivad mõned ühtse digituru vastased, vaid uut ettevõtlust soosiva keskkonna loomine Euroopa Liidus,» rõhutas president ja lisas: «See omakorda tähendab senisest ulatuslikumat riskikapitali turgu, mis teeks alustavatele ettevõtetele raha saamise lihtsamaks.»

Samuti peaks toetama ettevõtlust riikide maksusüsteem ja seadusandlus, sõnas Eesti riigipea. Ühtne digiturg oma märkimisväärse suurusega peaks mõjutama senisest rohkemate IT-firmade otsust tegutseda just Euroopas.

Euroopa Välissuhete Nõukogu aastakonverentsil jagasid Suurbritannia-poolset vaadet hiljutisele referendumile Briti mitmekordsed ministrid Malcolm Rifkind ja Douglas Alexander ning ajaloolane ja kirjanik Timothy Garton Ash. Ülejäänud Euroopa Liidu liikmesriikide nimel rääkisid teiste seas kolm endist peaministrit: Alexander Stubb Soomest, Helle Thorning-Smith Taanist ja Gordon Bajnai Ungarist, samuti Saksamaa parlamendi Bundestagi väliskomisjoni esimees Norbert Röttgen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles