Jaak Madison intriigidest EKRE noortekogus: me ei tee massilist värbamist (7)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison ja Ruuben Kaalep.
Jaak Madison ja Ruuben Kaalep. Foto: Erik Prozes

Riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Jaak Madison leidis, et noortekogus Sinine Äratus lahvatanud skandaal sealse juhatuse liikme Ruuben Kaalepiga ei vääri suurt tähelepanu ja kõik asjaolud Hitleri ülistamise kohta tehakse selgeks.


EKRE noorteliikumine Sinine Äratus valib juuli alguses uue juhi, kuna üle-eelmisel nädalal liikumise juhiks valitud Melvin Ohtla astus pärast valituks osutumist tagasi. Tagasiastumise põhjuseks oli asjaolu, et Ohtlal on erinevate rikkumiste eest kokku 12 kehtivat karistust, neist kaks narkootikumide käitlemise eest.

Ohtla astus välja ka erakonnast. 25-aastane Ohtla liitus EKRE-ga kolm kuud tagasi märtsis.

Sinise Äratuse juhatuse liige Ruuben Kaalep süüdistas Jaak Madisoni Ohtla survestamises ja selles, et Madison oli Ohtla kriminaalsest taustast teadlik. Madison tahab aga Kaalepi vastukaaluks noortekogust välja visata, sest viimane olevat Tartus välismaalastele Adolf Hitlerit ülistanud.

Madison ütles Kuku raadiole, et tema arvates Sinises Äratuses midagi märkimisväärselt olulist ei toimu, mis suurt avalikku tähelepanu vääriks. «Tegemist on osade inimeste vahel tekkinud arusaamatusega, üksteise mittemõistmisega, mis kindlasti vajab lahendust, kuid milles juba praegu on tehtud edusamme ja ma näen, et kindlasti Konservatiivse Rahvaerakonna noortekogu läheb edasi ühtselt ja veelgi tugevamalt ja kindlamalt,» teatas ta.

Saatejuhi küsimusele, kas noorpoliitikul populaarsest erakonnast sobib kõrtsis alkoholijoobes välismaalastele Hitlerit kiita, vastas Madison, et tal on raske anda hinnangut kellegi tegevusele, mida ta isiklikult pole pealt näinud.

«Eks see teema saab kindlasti läbi räägitud, kui kõik osapooled on üksteisega laua taha saanud, selgitanud välja täpsed asjaolud, millal kus kellega ja eks siis saab seda täpsemalt rääkida,» lausus ta.

Madison tõdes, et igas suurema liikmete arvuga organisatsioonis tekib inimesi, kes ei mõtle samamoodi teiste liikmetega. «See inimene, kes on lekitanud ja tahtnud pigem mainet tahtlikult kahjustada seal, kus seda põhjust polekski, tuleb välja selgitada ja leida,» ütles ta, viidates meediasse lekkinud kirjavahetusele temaga.

Pärast möödunud aasta riigikogu valimisi on Madisoni sõnul ka kõigile erakonna või noortekogu liikmetele korduvalt südamele pandud ja üle rõhutatud, et neile kehtivad kõrgemad moraalinormid nii avalikkuses kui ka sõpradega koos olles.

«Mis kindlasti eristab meie noorteorganisatsiooni kõikidest teistest, kaasa arvatud Reformierakonnast, siis meie ei tee massilist värbamist, et iga hinnaga saada endale kunstlikult suurt liikmete nimekirja, näidata tuhandeid liikmeid, kellest aktiivsed on võib-olla sada inimest,» rääkis ta.

Nii nagu kõigis suurtes erakondades on ka noortekogus Madisoni sõnul valdav osa noori siiski passiivsed ja tulevad välja alles enne valimisi või näiteks suvepäevadele ja vähem liikmeid soovib teha poliitilist karjääri. Madison kinnitas siiski, et nende noortekogu on juba kolm aastat andnud sisendi erakonna aktiivsusesse ja tõmmanud erakonna liikmeskonda kaasa näiteks tõrvikurongkäikudel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles