Laar Brexitist: apokalüptilised toonid võiks maha võtta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar on endine Eesti peaminister.
Mart Laar on endine Eesti peaminister. Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu auesimees Mart Laar leiab, et Suurbritannia referendumile järgnenud reaktsioonides on olnud liiga palju hüsteeriat.

Laar ütles Postimehele, et ühtki suppi ei maksa helpida nii kuumalt, kui see on kokku keedetud, ning ka Suurbritannia referendumi järel tasuks jääda rahulikuks. «Hakata kedagi karistama või represseerima, sel pole küll mingit mõtet. Minu meelest tuleks vaadata, kuidas kõigil sellest olukorrast võimalikult tervelt välja pääseda, sest ma arvan, et kõik pooled on referendumi tulemusest üsna üllatunud,» lausus ta.

Senistes reaktsioonides on tema hinnangul olnud liiga palju hüsteeriat. «Selleks pole mõtet, kuna milline perspektiiv inglaste enda meelest vähemalt paistab – see on ju samasugune staatus nagu Šveitsil või Norral. Ma küll kuidagi ei näe Eesti poolt vaadates, kuidas meie suhted Norraga viletsad oleksid. Suurbritannia on meie hea partner NATOs nagu Norragi,» rääkis ta.

Laari sõnul on Suurbritannia referendumi kõige selgem, kindlam ja halvem tagajärg kogu Euroopas tekkinud ebastabiilsus. Mitmete poliitikute väljendatud lootus, et Euroopa Liit muutuks brittide lahkumisotsuse järel ühtsemaks, kõlab tema hinnangul õõnsalt ja isegi hirmutavalt.

Tema sõnul on Suurbritannias toimunu kõigile ehk nii Suurbritanniale, Euroopale kui Eestile äratuskellaks, samas kahtles ta, kas sellest suudetakse teha järeldusi. «Ebastabiilsus loomulikult annab võimalusi, aga ma kahtlen, kas neid Inglismaal või Euroopas kasutatakse. Ma ei ole nii optimistlik, vähemalt praegu küll mitte,» nentis Laar.

Milliseid sõnumeid ootaks ta aga Eesti poliitikutelt? «Kõigepealt võiks mõni sõnum olla,» ütles ta. «Kui loodetakse, et Luksemburgi peaministri geipulmas käies ollakse Euroopas kogu aeg tegija... ega siis lõputult ei saa suursaadik Maasika autoriteedil ka ratsutada. Nii et tuleks enda autoriteeti Euroopas koguda, et sellel arvamusel, mida siit öeldakse, kaalu oleks,» oli ta peaministri suhtes kriitiline.

«Teiseks, ilmselt ei maksa anda ka paaritunnise vahega vastupidiseid arvamusi: et ühel päeval räägime, et Inglismaa on meie suur ja hea partner, NATO partner ja me tahame teda säilitada, ja teine päev hakkame rääkima jutte, mis kõlavad apokalüptiliselt. Tuleks mingi liin valida ja apokalüptilised toonid võiks maha võtta,» leidis Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles