Setomaale miljoni lubanud ettevõtjatele lisandub uusi panustajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa teetähis
Setomaa teetähis Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Setomaa valdade ühinemisel piirkonda miljoni euroga toetada lubanud ettevõtjatega soovib liituda teisigi panustajaid.

«Täna avaldab järjest rohkem ettevõtjaid soovi selle algatusega liituda. See idee langes väga viljakasse pinnasesse,» rääkis ettevõtmise kõneisik, Seto Kongressi Vanemate Kogu peavanem Aarne Leima teisipäeval BNSile.

Eelmisel nädalal selgus, et kui Mikitamäe, Värska ja Meremäe vald ning Misso vallast Luhamaa osa peaksid ühinema ühtseks Setomaaks, on piirkonnaga seotud ettevõtjad valmis panustama piirkonna arenguks miljon eurot.

Leima sõnul toimus idee esialgne väljakäimine nii kiiresti, et seda ei olnud aega laiemalt tutvustada ning panustajaid otsida. «See on praegu edasi arenenud. Algatusrühmale on tulnud pakkumisi juurde,» ütles Leima.

Samas ei soovinud Leima veel täpsustada, kui suur summa on kogunenud ning kes on panustajad.

«Ülekandeid ei ole füüsiliselt tehtud, vaid need on täna kokkulepped ettevõtjatega, aga meil ei ole põhjust kahelda nende lubadustes. Me ei ole hakanud seda summat ka täpsustama, sest miljon on ilus number ja see on nende lubaduste ja panustamiste valguses olemas,» rääkis Leima.

«Täna on ka küsitud, et kes ja kui palju on lubanud, aga sellest me räägime alles siis, kui see on teostunud ja fond tõesti on töös,» lisas Leima. «Enda annetusest rääkimine on eelkõige annetaja isiklik otsus, aga ühel või teisel viisil need panustajad avalikustame või paneme nad aujärjele,» kinnitas Seto Kongressi peavanem.

Tema sõnul hakkab tekkivat fondi haldama Seto Kongressi Vanemate Kogu ning ettepanekuid raha eraldamise osas saaks teha ühendvalla volikogu. Raha saaks kulutada näiteks ühendvalla moodustamisel tekkivate kitsaskohtade lahendamiseks, selgitas Leima.

«Valdade liitmine tekitab tahes-tahtmata infrastruktuuris ja muus tavapärases elus segadusi ja et uus vald tööle hakkaks - on seal siis transpordikorraldus või näiteks lahustükina eemale jääva Luhamaa aitamiseks, et luua sinna vallamaja tugipunkt ühe-inimese-raamatukogu näol - need kõik nõuavad investeeringuid. Raha läheks ka selliste asjade tegemiseks või organiseerimiseks,» märkis Leima.

Seto ettevõtjate ühemiljoniline panus sama suur, kui seto vallad saaksid riigilt vabatahtliku ühinemise korral.

7. juunil riigikogus vastu võetud haldusreformi seadus võimaldab luua Eesti kagupiiri äärde kohaliku omavalitsuse, kus elab vähemalt 3500 elanikku ja mis moodustatakse vähemalt nelja ajalooliselt, kultuuriliselt ja geograafiliselt seotud kohaliku omavalitsuse üksuse haldusterritooriumidest või nende osadest, mis piirnevad Eesti vabariigi kontrolljoonega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles