Tühjaks voolanud järv hakkab taas vaikselt täituma (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarmise järve tekkinud augu tamponeerimine juunis 2016.
Kaarmise järve tekkinud augu tamponeerimine juunis 2016. Foto: Saarte Hääl

Enne jaanipühi Saaremaal tühjaks voolanud Kaarmise järves sel suvel küll ujuda ei saa, kuid vesi on mõnekümne sentimeetri võrra tõusnud. 

Geograafiadoktor Arvo Järveti sõnul oli tegu karstialaga, mistõttu vesi järvest ära kadus. Auk täideti seguga ja nüüd on järve olukord väikese sammukese paremuse poole teinud, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Sügaviku tampoonimisest on möödas kaks nädalat. «Enam ei ole pilt nii kurb. Pilt oli palju kurvem, kuni see auk kinni pandi. Sel hetkel oli ainult ühe koha peal vett, nüüd on vesi juba vaikselt tagasi hakanud tulema. Järv taastub. Praegu veel ujuda ei saa, aga selle koha peal, kus enne täitsa kuiv oli, on juba 20 cm vett,» rääkis Kaarmise külaseltsi esimees Õie Kaer.

«See on normaalne, aga kahjuks ei ole vesi veel nii palju tõusnud, et saaks järve korralikult täis,» ütles Järvet. 

Tema sõnul on põhjavee tase madal. Sademed annavad küll põhjavee kihti vett juurde, aga mitte veel piisaval määral. Järve täitumiseks peaks vett maasse rohkem jõudma. 

«Ootame, kuni järv pikkamööda täitub. See sõltub puhtalt suve sademetest. Kui neid pole piisavalt ja auramine on ka suvel suur, siis ootame sügisvihmasid,» sõnas Järvet. 

«Kaarmise järve veetase on ka varem veevaestel aastatel looduslikult üpris madal olnud. Ootame ja vaatame. Loodame, et kui see auk sai kinni pandud, siis rohkem aukusid ei ole. Las loodus toimetab vaikselt omasoodu, sõltuvalt sellest, kuidas ilmaolud on ja kuidas sademeid on,» rääkis Järvet. 

Paari aasta eest läks järve puhastamine KIK-ile ja Kaarma vallale kokku maksma 750 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles