PRIA toetuste väljapetmise rekordi tegi ekstöötaja (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA TARTU TEENINDUS
PRIA TARTU TEENINDUS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

PRIA magusad toetused on aastaid peibutanud põllumajandusega vähegi seotud ettevõtjaid, senise rekordpettuse pani toime aga PRIA endine töötaja Aigar Aab.

Tänavu märtsis mõistis Tartu maakohus Aigar Aabi kokkuleppemenetluses tingimisi vangi ligi 800 000 euro ulatuses toetuste väljapetmise eest. Kohtuotsuse põhjal esitas Aab koos oma ettevõtte OÜ Growup juhatuse liikme Eve Sibulaga PRIA-le toetusi taotledes valeandmeid.

Nimelt soovisid Aab ja tema hõimlane Sibul PRIA-lt toetust põllumajandustehnika ja -seadmete ostuks, kuid võimalikult suure summa saamiseks esitasid nad ametile hinnapakkumisi, kus seadmete ja masinate hinda oli kunstlikult kergitatud, mis võimaldas toetust küsida suuremas ulatuses ja katta sellega ühtlasi vajalik omafinantseering. Selliste kunstlikult kergitatud hinnapakkumiste tegemiseks kasutasid Aab ja Sibul sugulastele ja tuttavatele kuuluvaid ettevõtteid.

Samuti võltsisid Aab ja Sibul dokumente, et varjata masinate ja seadmete tegelikku maksumust ning PRIA-lt suurema soodustuse väljapetmist.

Aastatel 2008-2011 taotlesid Aab ja Sibul niimoodi PRIA-lt toetusi välja kokku  1 553 550 eurot, millest pettuse alusel saadi 780 756 eurot.

Aab ja Sibul tunnistasid end kohtus täielikult süüdi.

Kohus mõistis Aabile karistuseks kaks aastat ja viis kuud ja 28 päeva vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui mees kolmeaastase katseaja jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane.

Aabi vennanaisele Eve Sibulale mõistis kohus kaheaastase tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga.

Aabi ettevõtet Grownup karistas kohus 75 000 euro suuruse rahalise karistusega, millest 10 000 eurot tuli kohe ära maksta, kuid 65 000 euro maksmisest võib firma pääseda, kui ei pane kolme aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

PRIA-lt alusetult välja makstud toetused tuleb neil tagasi maksta.

Aab ja Sibul mõisteti süüdi soodustuskelmuse paragrahvi järgi. Nende väljapetetud soodustuskelmuse rekordi võib aga juba varsti üle lüüa mai lõpus kinni peetud Kajar Lember (Tartu endine abilinnapea, praeguseks poliitikast lahkunud), keda kahtlustatakse osalemises 26 toetuspettuse episoodis, millega peteti välja toetusi kokku 2,1 miljoni euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles