Ilves Brexitist: referendumikampaania oli täis valesid (18)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves «Quo vadis, Estonia? Quo vadis, Europe?» sümpoosionil.
President Ilves «Quo vadis, Estonia? Quo vadis, Europe?» sümpoosionil. Foto: Jaanus Lensment

Täna toimunud sümpoosionil «Quo vadis, Estonia? Quo vadis, Europe?» arutlesid president Toomas Hendrik Ilves ja POLITICO Euroopa väljaande tegevtoimetaja Matthew Kaminski Brexiti tähenduse üle.

Suurbritannia lahkumine tuli presidendile üllatusena. Ilvese sõnul on Brexit üks kümnendi suurimaid raputusi, millele Euroopa Liit on pidanud vastu astuma.

Riigipea hinnangul on kõik segaduses ning praegu on veel liiga vara ennustada, mismoodi see Euroopat lõpuks mõjutama hakkab. «Inglismaal polnud mingit plaani ning ei ole ka praegu. Andke neile palun aega. Võib-olla ütlevad nad ups – kes teab,» rääkis Ilves arutelul.

Brexiti ühe põhjusena näeb president populismi ning referendumikampaanial välja hõigatud valesid. Samas on Ilves veendumusel, et Inglismaa on nüüd üksi ja süüdistada pole kedagi peale iseenda.

President nõustus ajakirjaniku väitega, et võib-olla oleks pidanud Euroopa enne referendumi toimumist võtma veenvama hoiaku ja selgitama rohkem lahkumise tagajärgi.

Tema sõnul tuleks nüüd koostöös Saksamaaga majanduses võtta veelgi liberaalsem suund, sest digitaalset ühisturgu võivad Brexiti tõttu hakata saatma probleemid. Konkreetseid lahendusi Ilves siiski veel hetkel pakkuda ei osanud.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles