Ilmaprognoos: juuli esimene pool tuleb jahe ja vihmane

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihm.
Vihm. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Juulikuu esimeste päevade soojuse asendab peagi jahedus, pilvemassid ja vihmahood, mis jäävad domineerima kuu keskpaigani. Juuli teises pooles temperatuur tõuseb.

Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi asendub soe kuu algus kiiresti jahedusega, mis võib ülekaalu jääda kuu keskpaigani. Kuu esimesel poolel on ilm muutlik. 2. juulil jõuab meile lõunavoolus väga soe õhumass ja temperatuur tõuseb 30 °C lähedale. 3. juulil jõuab madalrõhulohk ühes vihmahoogudega ja selle järel kandub meile tunduvalt jahedam õhumass.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normi piires, kohati sellest veidi kõrgem (norm +16,9..+18,0 °C). Sademeid on normi piires, kohati võib olla oluliselt rohkem (norm 49..83 mm).

Läänemere ümbrus jääb kuni kuu keskpaigani Norra mere kohal laiuva võimsa ja väheliikuva madalrõhuala mõjuvälja. Madalrõhuala serva mööda liiguvad Baltimaade suunas üksteise järel madalrõhulohud ning kannavad siia vihmapilvi. Madalrõhulohkude vahele kiiluvad vahete-vahel kõrgrõhuharjad ja siis on üürikeseks saju võimalus väiksem.

Kuu teisel poolel atmosfääriprotsessid muutuvad. Madalrõhkkonnalohud külastavad meid harvem ja tugevneva kõrgrõhuala foonil läheb õhutemperatuur tõusuteele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles