Putin Soomes: Venemaa reageerib NATO sammudele idatiival (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja Soome president Sauli Niinisto reedel Soomes pressikonverentsil
Venemaa president Vladimir Putin ja Soome president Sauli Niinisto reedel Soomes pressikonverentsil Foto: SCANPIX

Venemaa on sunnitud reageerima NATO raketikilbisüsteemi paigutamisele Poolasse ja alliansi lisajõudude toomisele Balti riikidesse, ütles Vene president Vladimir Putin reedel Kultarantas oma Soome kolleegi Sauli Niinistöga kohtudes.

Niinistö avaldas Putinile muret olukorra üle Läänemerel, kus Vene sõjalennukid lendavad sageli sisselülitamata transponderitega.

Putini sõnul teevad seda ka NATO lennukid.

Vene president märkis, et Moskva austab Soome valikut NATO küsimuses.

Putini sõnul valivad soomlased ise, kuidas oma riiki kaitsta.

«Hindame Soome blokivälisust,» ütles ta.

Putin märkis, et Venemaa on tõmmanud oma üksused Soome piirist 1500 kilomeetri kagusele, kuid olukord võib muutuda, kui Soome ühineb alliansiga.

NATO liikmena ei oleks Soome kaitsevägi iseseisev, vaid osa alliansi sõjamasinast, lisas ta.

«NATO oleks tõenäoliselt valmis sõdima Venemaa vastu viimse soomlaseni,» ütles Putin irooniliselt.

Putini ütlus Vene vägede kohta on tähelepanuväärne, sest näiteks Alakurti sõjaväebaas asub ainult 60 kilomeetri kaugusel Soome piirist.

Putin kinnitas ka, et Venemaa ei püüa kunagi pingeid provotseerida.

«Venemaa ei provotseeri kunagi pingeid,» ütles ta vastuseks ajakirjaniku küsimusele, kes soovis kommentaari olukorra kohta Läänemere piirkonnas, kus Venemaa suurendab oma kohalolekut.

«Me alustasime Krimmiga. Venemaa ei olnud see, kes provotseeris riigipööret Ukrainas ning Venemaa ei seadnud ohtu Krimmi poolsaarel elavate inimeste elu, tervist ja turvalisust,» seletas ta.

«Krimmi taasühendamine Venemaaga oli täiesti veretu, ilma ühegi lasuta, ühegi ohvrita, piirkonnas elavate inimeste hääletuse alusel, täielikus kooskõlas rahvusvahelise õigusega,» lisas ta.

«Pärast seda sammu - ja ma arvan, et see oli täiesti provokatiivne nende poolt, kes toetasid riigipööret Ukrainas - tehti hiljem teised sammud, kaasa arvatud need, mis eskaleerisid pingeid teistes Euroopa piirkondades, kaasa arvatud Läänemere regioon.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles