Leedu kaitseminister: Holland kavatseb panustada Leetu saadetavasse NATO pataljoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asekaitseminister ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse.
USA asekaitseminister ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse. Foto: SCANPIX

Holland kavatseb panustada Leetu saadetavasse NATO pataljoni, mida hakkab juhtima Saksamaa, ütles Leedu kaitseminister Juozas Olekas BNS-ile.

Vastavasisuline kava esitati juunis toimunud NATO kaitseministrite kohtumisel, lausus Olekas. «Saime Hollandilt väga selge signaali, et nad on valmis. Seda öeldi selgelt kaitseministrite kohtumisel.»

Hollandi panuse ja osaluse detailid võidakse avalikustada 8.-9. juulini toimuval Varssavi tippkohtumisel, lisas minister.

Hollandi suursaadik Leedus Bert van der Lingen ütles BNS-ile, et ei saa praegusel hetkel kinnitada oma riigi kavatsust panustada Leetu saadetavasse pataljoni.

Leetu, Lätti, Eestisse ja Poola saadetakse tuhandemeheline NATO pataljon. Diplomaatide sõnul hakkab pataljone juhtima vastavalt Saksamaa, Kanada, Suurbritannia ja Poola.

Üksuste paigutamise eesmärgiks on heidutada agressorit ning näidata, et riik peaks olema «täiesti hullumeelne, kui üritab testida NATO-t Leedu territooriumil», lausus Olekas.

Moskva hinnangul suurendab alliansi üksuste paigutamine Vene piiri lähistele pingeid ning õõnestab sõjajõudude tasakaalu regioonis. Olekase sõnul taastab NATO kohalolek selle tasakaalu pärast Venemaa tegevusi Gruusias ja Ukrainas ning sõjalist aktiivsust Läänemere piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles