Kapo maandas riske enne kõvaketta Savisaarele tagastamist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. sepembril sai avalikuks, et Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele esitati kuriteokahtlustus. Samal päeval toimus Hundisilma talus läbiotsimine.
22. sepembril sai avalikuks, et Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele esitati kuriteokahtlustus. Samal päeval toimus Hundisilma talus läbiotsimine. Foto: Sander Ilvest

Kaitsepolitseiamet kinnitas, et riskid, mis Edgar Savisaarele tema kõvaketta ja seal kajastuva Hundisilma talu turvakaamera salvestise tagastamisega tekkida võivad, on maandatud, kuid ei täpsustanud, mida selleks tehti.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp kinnitas, et kapo täidab jõustunud kohtumäärust ja tagastab Savisaare kaitsjale kõvaketta.

«Kaitsepolitsei on arvestanud sellega, mida salvestise tagastamine meie töös kaasa võib tuua, ning oleme need riskid maandanud,» lausus ta. Täpsemalt ei pidanud kaitsepolitsei võimalikuks oma töömeetodeid ja taktikat kommenteerida.

Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs loodab lähipäevil kaitsepolitseiametist kõvaketta tagasi saada.

Kõvakettal on tema sõnul talletatud nii videopilt mullu 22. septembril toimunud läbiotsimisest Hundisilmal kui ka sellele eelnenud ajast alates 1. augustist. «Ma soovin kaitsjana sellega tutvuda, et selgitada välja, kas seal on ka teavet, mis võib mõjutada läbiotsimise seaduslikkust,» selgitas ta.

Nääsi sõnul on võimalik, et kõvakettal on teavet, mille sattumist Edgar Savisaare või tema kaitsjate valdusesse ei soovita. Millisest konkreetsest kaalutlusest tulenevalt seda ei soovita, ei oska ta enne kõvakettaga tutvumist öelda.

«Minu jaoks on alati olnud kummaline, miks selle kõvaketta tagastamisele nii tugevalt vastu võideldakse. Selline talupojaloogika ütleb, et järelikult on seal midagi, mida ei soovita meile näidata, ja mul on varsti võimalus näha, mis see on,» ütles ta.

Seda, kas ja kuidas ketast edaspidi kasutada, otsustab Nääs pärast kõvakettal oleva teabega tutvumist. «Kui kõvakettal sisaldub läbiotsimise seaduslikkust kahtluse alla seadvat teavet, siis esitan ma kõvakettal oleva teabe tõendina kohtule,» märkis ta.

Endine kriminaalpolitsei komissar Koit Pikaro tõdes, et keeruline on öelda, milline on Savisaare huvi kõvaketta vastu või mida võiks seal näha olla. «Võimalikud on kõik variandid. Ma arvan, et kasuks see kapole kindlasti ei tule. Nendele võib see kindlasti mingit kahju või ebameeldivusi tekitada,» lausus ta.

Luureekspert ja riigikogu liige Eerik-Niiles Kross pakkus, et kõvaketta tagastamine kapole siiski mingit suurt kahju ei tekita. «Eeldatavasti on pigem Savisaarele psühholoogiliselt kasulik kas või mõni väike võit kuskil saavutada, kuna ta igal pool ju kaotab,» ütles ta.

Riigiprokuratuur otsustas, et ei vaidlusta ringkonnakohtu otsust, mille järgi tuleb Edgar Savisaare majast kaitsepolitseinike ära võetud salvestusseadmete kõvaketas Savisaarele tagastada. Kõvakettal on talletatud, kuidas kaitsepolitseinikud, kelle näod ei ole varjatud, viivad Savisaare elukohas mullu 22. septembril läbi menetlustoiminguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles