VTA diagnoosis seakatku veel ühe Jõgevamaa väikepidaja talus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk
Seakatk Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Lisaks eelmise nädala seakatkuleidudele Jõgevamaal diagnoosis veterinaar- ja toiduamet (VTA) esmaspäeval maakonnas Saare vallas veel ühes väikemajapidamises taudijuhtumi.

Esmaspäeval diagnoosis VTA Jõgevamaal Saare vallas Veia külas asuvas kolme seaga kodumajapidamises sigade Aafrika katku. Nakkuse tõkestamiseks kehtestatakse taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse, teatas amet.

«Kuigi formaalselt võivad farmis olla kõik bioturvalisuse nõuded täidetud, oleme viimaste juhtumite põhjal tuvastanud, et praktikas võib nendest terviklikult kinni pidamine osutuda väikestele seapidajatele keeruliseks,» ütles pressiteate vahendusel VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Ta lisas, et seetõttu on amet otsustanud järgnevate nädalate jooksul veel kord kontrollida kõikide VTA-le teadaolevate seapidajate bioturvalisuse nõuete täitmist. «Ka mõne seaga kodufarmis tuleb sigu pidada suletud ruumis, et välistada nende kokkupuude nakatunud metssigade, inimese saastunud jalanõude ning vabalt liikuvate koduloomadega, kes võivad viirust levitada,» rääkis Kalda.

Saare valla leid on sel aastal ning ka viimase nädala jooksul kolmas seakatkujuht, kõik tänavused puhangud on seni olnud Jõgevamaal. Seni on Eestis hukatud veidi üle 22 000 katkusea. Taudi on leitud kodusigadel Lääne-Virumaal, Valgamaal, Tartumaal, Viljandimaal, Jõgevamaal ja Võrumaal.

Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 2014. aasta 8. septembril, mil Hispaanias asuvast EL-i referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA mullu 21. juulil.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles