Savisaar alustas prokuratuuri vastast meediasõda, prokuratuur taunib ütluste avalikustamist (11)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna esimees, üheksa kuud tagasi Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar avalikustas täna partei häälekandja Kesknädala kodulehel 20 teda puudutavas kriminaalajas üle kuulatud tunnistaja ütlused, prokuratuur ei pea aga materjali valikulist avaldamist ja taoliste meedialahingute pidamist õigeks ega õigussüsteemi austavaks.

Kesknädala veebilehel avalikustati täna Ain Valdmanni, Alo Brandti, Angela Reinlaidi, Anu Hallik-Jürgensteini, Eha Võrgu, Einike Uri, Erki Korpi, Heili Luige, Heli Märtsoni, Helvi Korgi, Ingrid Tammemäe, Jonatan Heinapi, Jüri Lumpi, Kairi Vaheri, Kalle Klandorfi, Kersti Konti, Moonika Batrakova, Priit Pärtelpoja, Taavi Aasa ja Väino Sarneti ütlused.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles ütluste avalikustamist kommenteerides, et kohtueelsel uurimisel kogutud tõendid kuuluvad esitamisele kohtus. Tema sõnul on see kriminaalmenetluse üks aluspõhimõtteid, mille eesmärk on aus ja õiglane kohtupidamine.

«Kuigi kahtlustatavat või süüdistatavat materjalide avalikustamise eest trahvida ei saa, ei pea prokuratuur sellist käitumist õigeks. Eeluurimisel kogutud materjalid edastati kaitsjatele kaitseõiguse teostamiseks – tõenditega tutvumiseks, nende tutvustamiseks kaitsealustele, taotluste esitamiseks,» märkis ta.

Evestus meenutas, et Savisaare kaitsja palus prokuratuurilt loetud nädalate eest materjalidega tutvumiseks lisaaega, põhjendades seda kriminaalasja keerukuse ja suure mahuga. Prokuratuur tuli tema sõnul vastu ning tegi seda usus, et lisaaega kasutatakse eesmärgipäraselt.

«Antud juhul saab üksnes kohus lahendada inimese süü küsimust, kaaludes kõiki kogutud tõendeid. Lahingute pidamist leheveergudel, kasutades selleks valikulist materjali toimiku vahelt, ei pea prokuratuur õigeks ega õigussüsteemi austavaks. Andsid ju ka tunnistajad ütlusi teadmises, et neid kasutatakse õiguse mõistmisel, mitte avaliku arvamuse kujundamisel kohtupidamise eel,» ütles prokurör.

Ta lisas, et kohus on Savisaare linnapea ametikohalt kõrvaldanud ning tal on võimalik taotleda, et kohus kontrolliks selle meetme jätkuvat põhjendatust. «Prokuratuur peab kõrvaldamist endiselt vajalikuks, muuhulgas on oluline silmas pidada, et tunnistajate ütlused kui isikulised tõendid tekivad alles kohtusaalis ülekuulamiste järel. Eeluurimisel antud ütlused avalikustatakse kohtusaalis üldjuhul ainult siis, kui on vaja kontrollida tunnistaja usaldusväärsust,» ütles Evestus.

Savisaar kirjutas Kesknädala veebilehel, et nädala eest möödus üheksa kuud päevast, mil riigiprokuratuuri taotlusel kõrvaldati ta Tallinna linnapea ametikohalt. «Kõrvaldati põhjendusega, et ma ei kasutaks linnapea mõjuvõimu tunnistajate mõjutamiseks. Nii said tunnistajad anda enda ütlused vabas õhkkonnas, nii nagu kaitsepolitseiamet ja riigiprokuratuur soovisid. Riigi peaprokurör kinnitas veel hiljuti, et ma ei ole teinud mitte katsetki tunnistajaid kuidagi mõjutada,» ütles ta.

Savisaar märkis, et olles lõpuks kätte saanud toimiku ja lugenud läbi seal sisalduvad tunnistajate ütlused, on ta hämmingus ega saa aru, keda tema ametist kõrvaldamine kaitseb. «Mitte ükski Tallinna linnavalitsuse või tema asutuse ametnik ei väida, et ma oleksin ametnikelt palunud või nõudnud kahtlustuses nimetatud haldusmenetlustes mingi otsuse vastuvõtmist ühe või teise ärimehe soodustamiseks. Vastupidi, nad kinnitavad  kõik, et võtsid vastu otsused iseseisvalt ning lähtuvalt kehtivatest seadustest. Nad kinnitavad, et ma ei mõjutanud neid otsuste vastuvõtmisel. Ja ma ei teinudki seda,» kirjutas ta.

Tema sõnul vaatab ka kriminaalasja toimikust vastu see, mida juba eelmisel aastal kinnitas Tallinna linnas läbi viidud advokaadibüroo VARUL audit. «Tallinna linna poolt läbiviidud haldusmenetlused olid kõik õiguspärased ning mingit mõjutamist või suunamist ärimeeste huvidest johtuvalt ei ole olnud,» ütles ta.

Savisaare sõnul on iga inimese sunniga töölt kõrvaldamine tõsine ja tugeva mõjuga asi, millel peab olema hea põhjus. Riigi pealinna linnapea ametist kõrvaldamine mõjutab tema sõnul otseselt ka poliitmaastikku, eriti kui kõrvaldatav on ka suurima opositsioonierakonna juht.

«Vaevalt väidab täna keegi, et minu ametist kõrvaldamine ei ole otseselt mõjutanud tänast erakonnapoliitikat. Nüüd ma küsiks, miks selliste – mind õigustavate, mitte süüdistavate – tunnistajate ütlused on süüdistajate jaoks nii tähtsad, et nende kaitsmiseks on vaja mind ametist kõrvaldada? Mis on süüdistusel nendest võita? Ja kõige olulisem, miks ma peaksin mõjutama selliseid ütlusi andnud tunnistajaid? Nad ju kinnitavad, et ma ei tahtnud linna otsustusi kellegi kasuks suunata,» kirjutas Savisaar.

Savisaar lisas, et seaduse kohaselt on tal taas tekkinud võimalus paluda eeluurimiskohtunikul kontrollida tema ametist kõrvaldamise jätkuvat põhjendatust. «Eeltoodu valguses ma seda kindlasti ka teen,» kinnitas ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles