Ettevõtlusminister lükkab tagasi tema reisihimu suhtes tehtud kriitika (18)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Oviir.
Liisa Oviir. Foto: Erlend Štaub

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluv ettevõtlusminister Liisa Oviir lükkas tagasi ajalehes Eesti Ekspress kolmapäeval ilmunud süüdistused, nagu kulutaks ta oma tööaega väheefektiivsetele reisidele.

«Ajakirjanik teeb ridamisi meelevaldseid valikuid ja järeldusi, mis lähtuvad kõik eeldusest, et kodust eemal viibimine on mingi eriline luksus ja rõõm. Nii mõtlevad vahel inimesed, kes töö tõttu reisima ei pea ning kelle jaoks sõna reis on puhkuse sünonüüm,» kirjutas Oviir kolmapäeval sotsiaalmeedias. «Ministri eesmärgid või ka see, kuidas näeb välja ettevõtlusministri tavaline tööpäev või töönädal ajakirjaniku fookusesse kahjuks ei mahu, sest see rikuks ju tema «huvitava» loo,» leidis Oviir.

«Ma olen sel aastal ministrina käinud välislähetuses kokku tegelikult oma kümmekond korda. Täpselt üks neist reisidest ei osutunud nii sisukaks, kui eeldatud (mida ka ajakirjanikule rääkisin),» jätkas ettevõtlusminister. «Samas vaadates erinevaid ettepanekuid ka järgmisteks kuudeks, on selge, et Eesti ettevõtjad tahaksid, et ettevõtlusminister jõuaks veel rohkematel reisidel ja kohtumistel nende huve esindada. Aga paraku ei jõua, sest ka Eestis on tööd palju,» märkis Oviir.

Erakond: reisid olid asjakohased

SDE peasekretäri Kristen Kanariku hinnangul on enamik Oviiri tööreise olnud eesmärgipärased ning meedias enim kriitikat pälvinud USA-reisi planeerimisel on osalt vastutav ka välisministeerium.

«Mina saan aru, et ministri reisid on olnud puhtalt ametialased ning seotud otseste töökohustustega. Arutlus käib selle üle, kuivõrd kasulik on üks või teine välislähetus Eesti jaoks olnud,» ütles Kanarik BNSile. «Minister Oviir ise on ju samuti ajakirjanikule öelnud, et üks USA programm ei olnud päris niiöelda ministri tase ja ta usaldas selle valiku tegemisel liigselt välisministeeriumi soovitust,» lisas ta.

«Ettevõtlusministri ülesanne on Eesti ettevõtjaid esindada ja ettevõtlust edendada ning selle jaoks on tööreisid kindlasti vajalikumad kui mitmete teiste ministrite puhul. Eks nende reiside planeerimine ole meeskonnatöö ning vaevalt keegi teadlikult halbu otsuseid teeb,» märkis Kanarik. Tema sõnul on Eesti majandus ennekõike ekspordile suunatud, mis tähendab heade töösuhete loomist nii Eestis asuvate välisriikide esinduste kui ka partneritega sihtriikides.

«Hinnangu ministri ülesannetega toimetulekule saavad kõige paremini anda tema kolleegid ning ennekõike ettevõtjad, kelle huve riik läbi ettevõtlusministri kaitseb,» leidis SDE peasekretär.

Oviirile väljendas kolmapäeval toetust ka peaminister Taavi Rõivas. «Ettevõtlusministri ülesanne on esindada Eesti ettevõtjate huvisid välismaal, meelitada riiki välisinvesteeringuid ning avada uksi eksportivatele ettevõtetele. On selge, et ilma välislähetusteta ei ole ettevõtlusministri töö tegemine võimalik. Konkreetsete sihtkohtade või kohtumiste prioriteetsuse üle otsustab minister,» ütles Rõivas pressiesindaja vahendusel BNSile.

Eesti Ekspress kirjeldas põhjalikumalt Oviiri kahenädalast reisi USAsse, mille jooksul ministril ei olnud tema staatusele kohaseid kohtumisi, ning esitas loetelu ka teistest Oviiri kümnekuuse ametisoleku aja jooksul tehtud komandeeringutest, mis on ajanud talle tööreisideks ettenähtud eelarve juba poole aastaga lõhki.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles