Vabadusvõitleja Heiki Ahonen: veneviha on puhas rumalus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Ahonen.
Heiki Ahonen. Foto: Toomas Huik / Postimees

Vabadusvõitleja, ajakirjanik ja Okupatsioonide Muuseumi direktor ütles ETV saates «Kahekõne» esinedes, et ajaloost rääkides tuleks eristada Venemaa ja Nõukogude võimude tegusid.

«Veneviha on puhas rumalus, süsteemid on need, mis sunnivad inimesi käituma teatud olukordades alavääristavalt neile endale ja ka teistele,» ütles ta.

Samas möönis endine dissident, et veneviha on eestlastele paratamatult omane. «Veneviha on meie kõikide ajudes – see on meie ajalooline mälu, kas me seda tahame või mitte,» tõdes Ahonen.

«Me peame üritama sellest kuidagi üle saada. Need on meie venelased, need on meie inimesed, mitte lihtsalt venelased, keda me peaksime automaatselt kõrvale lükkama,» rääkis poliitvangina Venemaa vangilaagris karistust kandnud vabadusvõitleja.

Ta lisas, et ksenofoobia vältimiseks ja Eesti rahva lõhestamise takistamiseks peaksid olemas olema parteiülesed tegevuskavad. «Sellega peaksid tegelema riiklikud struktuurid, ja integratsioon, kui see veel eksisteerib. See on täiesti selge, et seda oleks vaja teha,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles