Hardo Pajula asutas konservatiivse ilmavaate toetuseks MTÜ (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula.
Hardo Pajula. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kolumnist ja majandusekspert Hardo Pajula asutas koos Estonian Business Schooli lektori Karmo Kroosiga mittetulundusühingu Edmund Burke'i Selts, mille põhikirjajärgne eesmärk on kaitsta konservatiivset ilmavaadet.

Seltsi asutajad teatasid suhtekorraldusfirma vahendusel, et nende hinnangul on kodanikuühiskonna ülimaks hüveks kodurahu, samas kui poliitilise spektri nii vasak- kui paremtiiva äärmuste seisukohtade järk-järguline radikaliseerumine võib ühiskondlikku tasakaalu ohustada varem, kui karta osatakse. Kuigi Pajula ja Kroosi poliitilised sümpaatiad kuuluvad pigem konservatiividele, on nad pressiteate kohaselt valmis tegema koostööd kõigi huvigruppide ja erakondadega, kes peavad oluliseks üldtunnustatud viisakusreegleid.

Asutajate sõnul ei ole eile registreeritud MTÜ oma olemuselt rahvuskonservatiivne. «Vastupidi, asutajad on arvamusel, et konservatiivset maailmavaadet ei saa ega pea ilmtingimata samastama rahvuse ideega. Seltsi loomulikeks liitlasteks on kõik eestimaalased, kes kirjutavad alla Edmund Burke'ile omistatavale maksiimile, mille järgi «elujõuline ühiskond on leping elavate, surnute ja nende vahel, kes veel tulemas»,» seisis pressiteates.

Pajula ja Kroosi sõnul on selge, et ühe kindla ilmavaate kaitseks loodud ühing ei saa olla apoliitiline, ent samas distantseerivad nad end igasugusest parteipoliitikast. Enda sõnul kavatsevad nad võtta sisse koha «kodumaise poliithoone seni asustamata teisel korrusel ja pakkuda ideid ning kohta vabaks ja viisakaks mõttevahetuseks kõigile erakondadele».

«Meilt on küsitud, kas me üritame ühiskonda parandada. Traditsioonilise Briti konservatismi imetlejatena tsiteerime vastuseks Enoch Powelli: «Kõik poliitilised karjäärid, kui need just ootamatult oma tipus ei katke, lõppevad läbikukkumisega. Sest poliitika ja inimelu olemus on just selline.»,» ütlesid Pajula ja Kroos.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles