Katku kahtlus ei osutunud 30 seaga farmis tõeks (1)

Katriin Tralla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel diagnoositi sigade Aafrika katk Rakke valla Kamariku külas kolme seaga majapidamises.
Eelmisel suvel diagnoositi sigade Aafrika katk Rakke valla Kamariku külas kolme seaga majapidamises. Foto: Marianne Loorents

Täna hommikul püstitas Veterinaar- ja toiduamet sigade Aafrika katku kahtluse Jõgevamaal 30 seaga farmis, kuid pärastlõunal tulnud teate kohaselt ei osutunud kahtlus tõeks.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai eile õhtul teate ühe looma suremisest ning täna hommikul püstitati kahtlustus, ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. Võimaliku haiguse tekitaja tuvastamiseks võeti seafarmist proovid, mis sigade Aafrika katku ei tuvastanud.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul tuleb tänase juhtumi puhul eelkõige esile tuua loomapidaja poolset kiiret teavitamist, mis võimaldas koheselt ametnikel reageerida ja kahtlust kontrollida.

«Seakatkuoht on kogu Baltikumis suur ning Veterinaar- ja toiduametile tuleb teada anda igast kahtlasest haigusnähust või looma hukkumisest,» lisas Kalda.

Katk on metssigade seas laialt levinud, mistõttu kutsutakse kõiki inimesi üles tähelepanelikkusele. Surnud metssea korjuse leidmisel tuleb teavitada Veterinaar- ja toiduameti maakondlikku veterinaarkeskust või jätta teade vihjetelefonile numbril 605 4750.

Seakatku viiruse looduslik kontsentratsioon on metsas kõrge, mistõttu peab jätkuvalt vähendama metsast tulenevat seakatku riski seakasvatuste jaoks. «Viiruse leviku vähendamiseks on vaja jätkata nii metssigade arvukuse vähendamist kui nakkusohtliku materjali kõrvaldamist loodusest. Kutsume kõiki inimesi üles Veterinaar- ja toiduametit surnud metssigadest teavitama,» lisas Kalda.

Sellel aastal on sigade Aafrika katk jõudnud kolme Jõgevamaal asuvasse farmi. Nädal aega tagasi diagnoositi seakatk Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes, 4. juulil diagnoositi seakatk ka Saare valla farmis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles