Lootust laevakaitsjatele: valitsus kiitis heaks vangide üleandmise kokkuleppe Indiaga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennai linnas. Raigo ja Dmitri.
Laevakaitsjad Chennai linnas. Raigo ja Dmitri. Foto: Sander Ilvest

Valitsus kiitis täna heaks Eesti Vabariigi ja India Vabariigi kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe, mis võimaldab kohtulikult karistatud isikutel karistust kanda kodumaal.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul saab kokkulepet rakendada vaid siis, kui üleandmisega on nõustunud karistatud isik, üleandev riik ja vastuvõttev riik. «Samuti peab karistatud isiku suhtes olema jõustunud kohtuotsus,» ütles Kaljurand.

Kokkuleppe kohaselt peavad kinnipeetavad pärast üleandmist jätkama karistuse kandmist kodumaal, küll aga on Eestil õigus anda armu, amnestiat või kergendada karistust kooskõlas meie põhiseadusega.

Välisminister avaldas lootust, et ka India lõpetab võimalikult kiiresti riigisisese menetluse kokkuleppe heakskiitmiseks ning seejärel saab selle esimesel võimalusel allkirjastada.

Kaljurand tõstatas kokkuleppe küsimuse ka tänahommikuses telefonivestluses India välisministri  Sushma Swaraj'iga, kes lubas aidata igati kaasa sellele, et kokkuleppe saaks võimalikult kiiresti allkirjastada ja jõustada.

Sõlmitav kokkulepe ei puuduta Eesti laevakaitsjaid seni, kuni nende kohtuistungid on veel pooleli. 14 Eesti laevakaitsjat on praeguseks juba kolmandat aastat Indias.

Nende üleandmine ei saa toimuda enne, kui kohtuotsuse edasikaebamise protsess pole lõppenud. Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse edasi tänavu jaanuari lõpus.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget 2013. aasta 18. oktoobril. Laeva meeskonda kuulus 14 Eesti kodanikku. Detsembris esitati vahistatud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikult territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles