Vaata, mida kõike ehitatakse NATO sõdurite vastuvõtmiseks (7)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna NATO riikide poliitikud otsustasid, et Eestisse tuleb tuhatkond välissõdurit, tuleb teha üksjagu ehitustöid. Selleks, et sõduritel oleks kusagil elada ja õppusi pidada, investeerib Eesti riik nelja aastaga 52,2 miljonit eurot.

Kasarm. Kokku on kaitseväe Tapa linnakusse plaanis ehitada kolm kasarmut liitlaste jaoks. Neist esimene avati 27. juunil ja selles on 300 majutuskohta. Muuhulgas on majas ka õppeklassid, tööruumid, laod varustusele ja relvaruumid. Kokku on kasarmus ruumi 5100 ruutmeetrit ja hoone ehitus maksis 4,6 miljonit eurot.

Ehitamisel kasarmud. Kuna liitlassõdureid tuleb Eestisse juurde, tuleb ka nemad kuhugi paigutada. Selleks on kaitseministeeriumil plaanis ehitada Tapa linnakusse veel kaks kasarmut. Nende ehitamist alustatakse selle aasta sügisel ja raha on selleks ette nähtud 11,6 miljonit eurot. Hetkel on veel lahtine, kas ja kui, siis milliseid varjualuseid või garaaže liitlaste tehnika jaoks juurde ehitatakse.

Kaitseväe keskpolügoon. Selleks, et Eesti kaitseväelased saaksid harjutada oma uute jalaväelahingumasinatega CV-90 ning (liitlas)sõdurid võiksid ka oma tanke, soomukeid ja liikursuurtükke sihtotstarbeliselt kasutada, arendatakse edasi kaitseväe kõige suuremat harjutusala. Praegu projekteeritakse sinna uusi teid ja rajatisi ning ostetakse polügooni kõrval elavate inimeste käest maad, et laiendada ohuala ümber lahinglaskmiste toimumiskoha. Kuigi tänaseks on USA pioneerid rajanud polügoonile uusi teid ja sildu, aga ka lasketiire, kergeid väljaõppehooned ja muud, jätkub tööd veel aastateks.

Laod ja garaažid. Et nii Eesti kui välismaist tehnikat oleks võimalik kusagil hoida ja hooldada, ehitatakse Tapa linnakusse juurde masinate hooldamise õppimiseks garaaž koos pesulaga ja varjualused. Lisaks tehakse NATO saadetava pataljoni varustusele uus ladu ja moonahoidla laskemoonale. 

Raudtee. Kuna sõjatehnikat on kõige lihtsam vedada raudteel, ehitatakse Tapa linnaku juurde eraldi raudteelõik. Kui see sügisel valmib, on võimalik tankide ja muu tehnikaga otse rongile sõita.

NATO staabielemendi hoone. Eelmisel NATO tippkohtumisel otsustati, et Balti riikidesse paigutatakse staabielemendid, kes hakkaks planeerima sõjapidamist siin piirkonnas. Hiljuti valmis NATO staabiohvitseride jaoks eraldi maja Tallinnas, kaitseväe peastaabi kõrval.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles