Riigikogulaste elukohaandmeid hakatakse regulaarselt kontrollima (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luup.
Luup. Foto: Stanislav Moshkov

Kui varasemalt ei pidanud riigikogulase üürihüvitise taotluse järgselt edaspidi elukohaandmeid kontrollima, siis 1. juulist on selline kord muutunud.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori hinnangul võib nelja aasta jooksul palju muutuda. Tema sõnul näeb uus kord ette seda, et Riigikogu kantselei peab perioodiliselt hakkama kontrollima, kuhu inimene on sisse kirjutatud.

Samuti kontrollitakse Nestori kinnitusel riigikogulaste kinnisvaraandmeid. «Need on kõik avalikud andmed ning kui keegi valesti käitub jääb ta ju kohe vahele,» rääkis Riigikogu esimees.

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe Artur Talviku arvates algavad kõik probleemid kuluküvitiste süsteemist endast. «See pole ainult Eesti viga. Igal pool mujal, kus kuluhüvitiste süsteem on sees, hakkavad probleemid.»

Ühe lahendusena tõi Talvik välja variandi, kus vähendataks näiteks kolmandiku võrra kõiki hüvitisi ja lisatakse siis see palgale juurde. «Igaüks saab siis ise vaadata, et mis ta nendega teeb. Ma saan aru, et see võib avalikkuses pahameelt tekitada, aga see on normaalne ning see tšekkidega susserdamine lõppeks ära.»

Talviku sõnul on aasta jooksul erikomisjoniga palju räägitud erinevatest sanktsioonidest, mida saaks rakendada eksinud saadikute vastu, aga vastuseis neile on olnud väga suur. «Praegu pole Riigikogu liikmetele ette nähtud mittemingisugust karistust, kui nad nö «rehepappi» teevad,» kommenteeris Talvik.

Elementaarse karistusena näeb Talvik seda, kui korra vastu eksinu jääks hüvitistest mingil perioodil lihtsalt ilma. «See distsiplineeriks ka ja paneks mõtlema,» oli komisjoni esimees veendunud.

Samas on esimehe hinnangul uus kehtima hakanud kord siiski positiivne. «See näitab, et midagi on siiski probleemide lahendamiseks tehtud,» ütles Talvik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles