Kaljurand: NATO ja EL peavad koostööd tihendama (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand ÜRO Peaassamblee ees kõnet pidamas
Marina Kaljurand ÜRO Peaassamblee ees kõnet pidamas Foto: Bebeto Matthews/AP

NATO välisministrid arutasid eile Varssavis tippkohtumise raames toimunud õhtusöögil koos Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Frederica Mogherini ning viie lähima alliansi partneriga ühiseid julgeolekualaseid väljakutseid.

«NATO ja Euroopa Liidu liikmesus on Eesti julgeoleku alustalad. Viimastel aastatel esile kerkinud väljakutsed, sealhulgas nii Venemaa agressioon Ukraina vastu kui ka rändekriis, on näidanud, et kaks organisatsiooni saavad ja peavad koostööd tihendama,» rõhutas välisminister Marina Kaljurand.

Samuti tervitas Kaljurand NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ning Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski ühisdeklaratsiooni, mis kutsus organisatsioone üles tõhustama tööd hübriidohtudega võitlemisel, parandama strateegilise kommunikatsiooni võimeid ning läbi viima koordineeritud õppuseid.

«Ühisdeklaratsioon on oluline teetähis NATO ja ELi koostöö tõhustamisel. Soovime koostööd kindlasti muuta veel palju praktilisemaks. Üks hea näide on hiljutine NATO ja ELi vaheline lepe küberjulgeoleku info vahetuseks,» lisas välisminister.

Välisministrite õhtusöögile olid lisaks NATO liitlastele ning ELi kõrgele esindajale kutsutud Rootsi, Soome, Gruusia, Jordaania ja Austraalia välisministrid. Viis riiki on alates 2014. aasta Walesi tippkohtumisest ametlikult NATO lähimad partnerid (Enhanced Opportunities Partners), kellega koostöö on oluliselt toetanud NATO tegevusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles