Blogi: Tallinna Vee väitel oli eile maha sadanud paduvihm erakordne (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna tabas eile pärastlõunal tõsine torm, mille tagajärjel olid üleujutused nii teedel kui ka suurtes ostukeskustes. Täna päeval kogunesid Tallinna kommunaalameti ning ASi Tallinna Vesi esindajad, kes analüüsisid olukorda ja leidsid, et eilne sademete hulk oli erakordselt suur. 

Esmaspäev 

Ekspert: probleemiks on suured parkimisplatsid

Eesti Keskkonnauuringute Keskuse kohanemise arengukava projektijuht Timo Uustal ütles, et eilne torm oli harva esinev nähtus, kus erinevate tingimuste kokkulangevuse tõttu sadas rohkem. «See on nagu loterii. Mõnikord võid tükk aega mitte midagi võita ja siis võidad kaks korda järjest.»  

Kuigi eilne sademete hulk ja sellega kaasnev üleujutus kesklinnas ei ole igapäevane nähtus, siis ei saa Uustali sõnul välistada seesuguste ekstreemolukordade sagenemist tulevikus. «Nähtused, mis parasjagu toimuvad iga 50 aasta tagant, võivad tulevikus toimuda viis korda 50 aasta jooksul,» rääkis Uustal.

Linnasisese üleujutuse üheks peamiseks probleemiks on Uustali sõnul suured parkimisplatsid. «Fakt on see, et kui kasutada pindu, mis ei lase vett läbi, siis selliste äkksadude puhul ei suuda kanalisatsioon vett ära juhtida,» rääkis Uustal. Näiteks Kopenhaagenis kasutatakse suurte platside ehitusel lisaks asfaldile ka vett läbi laskvat materjali. Saju korral uhtub vesi alumistesse kihtidesse. See omakorda vähendab üleujutuste ohtu, selgitas Uustal.

Teisalt jällegi leiab Uustal, et inimeste teadlikkus ilmastikuoludest võiks samuti aidata suuremaid kriise vältida. Ta nendib, et niisamuti nagu jäädakse talvel külmapühade ajal koju, võiks ka seesuguse tugeva saju puhul planeerida oma käike ning vältida autoga liiklemist.

Mõeldes sajuperioodide peale mujal maailmas, näiteks Indoneesias, tõdeb Uustal, et veetaseme tõus põlvini on tegelikult tavaline. «Vihm toob värskust ja annab särtsu juurde,» nentis Uustal.

Kell 17

Raepress teatas, et Tallinna kommunaalamet on koostöös AS-iga Tallinna Vesi ning Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutusega koostamas analüüsi sademeveevõrgu võimekusele ning kaardistamas asukohti, kus oli puudujääke sademevee ärajuhtimisega pühapäevase üleujutuse alal.

«Ajavahemikus kella 12.10-12.25 ning 12.50-13.10 mõõdeti Ülemiste ristmiku piirkonnas sademete hulgaks 16,8 mm ning 21,6 mm. Kokku sadas tunni aja jooksul maha 38,4 mm sademeid. Juulikuu keskmine sademete hulk kuus jääb vahemikku 55-75 mm,» teatas Raepress.

AS-i Tallinna Vesi andmetel töötasid kõik sademeveepumplad täisvõimsusel, kuid ikkagi tekkisid sadeveekogumid mitmetes linna madalamates kohtades  - tõsisemaid probleemid tekkisid Laagna tee alguses, Ülemiste ristmiku sõiduteetunnelis, Tartu maantee viadukti all, lennujaama juures ja Stockmanni ristmikul.

Lisaks ületas sadevete kogus Kadrioru Parki läbiva sademeveesüsteemi võimekuse, mis tekitas lokaalseid sadeveekogunemisi Koidula, Poska tänavatel ja Narva maanteel.

Koostöös püütaksegi leida lahendusi, et tulevaste võimalike paduvihmade korral taolisi tagajärgi vältida.

Kell 15

ASi Tallinna Vesi kommunikatsioonijuht Mariliis Mia Topp ütles, et ettevõtte andmetel sadas üleujutuspiirkondades maha tunniga ligi 40 mm sademeid.  «Seega lühiajaline sadu oli väga tugev. Kui kraanikausis hästi suure survega panna vesi jooksma, siis esimese raksuga see vesi ei saa sealt alla minna. Kogus oli nii suur lühikese aja jooksul,» lisas Topp, kelle sõnul võib öelda, et tegemist oli erakorralise olukorraga. «See ei ole kindlasti igapäevane.»

Topp lisas, et kui sadu jäi nõrgemaks, siis sai vesi ka kohe ära voolata. Topp nentis, et selline uputus võib tulevikus korduda. Kas midagi tuleks ümber ehitama hakata, tuleb veel analüüsida. 

Kell 13.40

Keskkonnaagentuuri spetsialist-meteoroloog Kairi Vindi sõnul saab eilset kesklinna sademete hulka kõige enam kõrvutada Vanakülaga, kus 12 tunni jooksul mõõdeti sademete hulgaks  48,1 mm. See moodustab peaaegu 60 protsenti sealsest kuu normist. Tallinna Lennujaama mõõtejaamas mõõdeti 24 tunni sademete hulgaks 60,8 mm.

Seesugused tugevad vihmasajud tekivad enamasti rünksajupilvedest. Et rünksajupilved on lokaalsed, siis tihtipeale ei ulatu pilv meteoroloogiajaama kohale. Harku ilmajaamas mõõdetud sademete hulga järgi seega on raske öelda, kui suur oli sademete hulk eile kesklinnas, rääkis Vint.

«Tuleb arvestada, et üleujutused võivad ohustada inimesi ning ehitisi, lisaks põhjustada transpordi ja veevarustuse häireid, teede lagunemist ning ootamatuid olukordi erinevates infrastruktuurides,»  lausus Vint.

Kell 11.29 

Ülemiste keskuse direktori Guido Pärnitsa sõnul on keskus alustanud kahjude kokkulöömisega, kuid hetkel pole veel kindlaid numbreid teada. Samas usub direktor, et väga suured kahjud siiski ei ole.

«Need kohad, kust eelmine aasta vesi läbi tuli ja mille me siis kinni panime olid seekord kuivad, nüüd olid uued kohad. Eks me analüüsime olukorda ja vaatame, kuidas ka need kinni panna,» rääkis Pärnits. 

Pärnitsa sõnul ei kavatse keskus kedagi süüdistada, kuid tema sõnul jääb faktiks see, et Tallinna sadevete kanalisatsioon ei võta nii palju vett vastu, kui selliste ilmadega vaja oleks. «See investeering, et need sadevett Tallinna lahte viivad torud teha jämedamaks, oleks ebamõistlikult suur».

Direktori kinnitusel püüab keskus rentnikega leida parimad lahendused.

Kell 11

Täna kell 11 algas Tallinna kommunaalametis koosolek, kus aru annavad AS-i Tallinna Vee esindajad, kas nii suur uputus pealinnas oli paratamatus või jättis veefirma tegevus sadekanalisatsiooni opereerijana soovida. Postimees teeb pärastlõunal koosolekust ülevaate.

Pühapäevane uputus Tallinnas 

Uputusjärgne Viru tänav

Foto: Peeter Langovits
Foto: Peeter Langovits

Mõned kadunud auto numbrimärgid on üles leitud.

Linn nõuab Tallinna Veelt uputuse osas selgitust

Tallinna kommunaalameti juhi Ain Valdmanni sõnul kutsub linn esmaspäeval ASi Tallinna Vee esindajad aru andma, kas nii suur uputus pealinnas oli paratamatus või jättis veefirma tegevus sadekanalisatsiooni opereerijana soovida.

Tallinna Vesi: olukord on paratamatu. Suurema kanalisatsiooni ehitamine pole mõttekas

Tallinna Vee selgitusel ei suuda restkaevud nii suure vihmahoo puhul nagu täna Tallinna linnas sademeid kanalisatsiooni juhtida ja ummistuvad, suurema kanalisatsiooni ehitamine poleks samas mõttekas.

Kell 16.54 Postimehe suvereporter Elisabeth Kungla teatas Laagna teelt, et Tallinna Vee töömehed said äravoolutorude ummistusest jagu. Usutakse, et nüüd alaneb vesi poole tunni jooksul ja tee saab taas liikluseks avada.

Auto, mis Laagna teel akendeni vees konutas, on praeguseks minema transporditud. Postimehe reporteri sõnul oli tegu õppesõiduautoga, kuid seda ei juhtinud sõiduõpilane, vaid naisinstruktor. «Siin olevate inimeste sõnul arvas juht, et suudab veest läbi sõita, kuid auto suri välja. Naine väljus autost ja läks koju kuivi riideid selga panema,» rääkis reporter.

Veelombis suri välja ka liinimarsa, mis tuli Kuressaarest ja ootab nüüd puksiiri. «Selle juht arvas samuti, et saab veest läbi tulla, kuid viimasel hetkel jäi mootor seisma. Juht on üsna õnnetu,» ütles reporter.

Tallinna Vee töömehed rääkisid Postimehele, et paduvihm viis äravoolutorusse suure hulga prahti, näiteks rohtu, lehti ja oksi, mistõttu äravool ummistus.

Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm

Liiklusinfo kell 16.20 Põhja prefektuuri pressiesindaja sõnul on praeguseks ummikud ja seisakud Tallinnas suuremas osas lahenenud. Endiselt on liikluseks suletud aga Laagna tee linnapoolne ots, kus on ikka veel suur uputus. «Vesi ei taha seal kuidagi alaneda,» nentis politsei pressiesindaja.

Lõhnatundlikel inimestel on soovitav täna Tallinna vältida. Kanalisatsiooni üleujutuse tõttu levib linnas kohati tugev hais.

Oli ka neid, kes tänast paduvihma nautisid. Ants Vahteri fotod Tallinna vanalinnast:

Foto: Ants Vahter
Foto: Ants Vahter

Olukord Järvevana tunnelis. Video autor Kati-Lisett Kokk:

Uputuses ja paduvihmas olid hädas ka loomad. Noormees päästis uppumisohust kassipoja:

Video uputusest Ülemiste viadukti all:

Kasside turvakodu palub abi, kuna vesi uputas nende ruumid:

«Vajame kiiresti abi, sest suur vihmasadu on ujutanud üle turvakodu ruumid,» kirjutab Kasside Turvakodu on Facebooki lehel. «Vesi on kohati põlvini ning kaose likvideerimiseks on vaja kiiresti abijõudu!»

«Kui oled Hermanni tänava läheduses või sul on võimalik kiiresti kohale tulla – siis PALUN TULE! Kui kellelgi on võimalik tulla veeimuri, pumba või järelkäruga, siis võtke meiega ühendust! Oodatud on ka tugev meesterahvas, sest vettinud asjade väljatassimiseks oleks vaja lisajõudu… lisainfo numbril 58 05 85 85.»

Ilmataat «õnnistas» Tallinna ka võimsa rahesajuga:

Uputus Laagna teel:

Foto: Albert Truuväärt
Foto: Albert Truuväärt

Video uputusest Sikupilli parkimismajas:

Video uputusest Tallinna kesklinnas:

Video uputusest Veskiposti tänaval:

Uputus Ülemiste viadukti juures:

Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm

Uputus Maakri tänaval:

Foto: Pm
Foto: Viktor Burkivski

Uputus Liivalaia tänavas:

Foto: Martin Ilustrumm
Foto: Martin Ilustrumm

Kell 14.05 Põhja päästekeskuse pressiesindaja kinnitas, et nende autod on hetkel kõik hõivatud. «Abi on palunud kümmekond hoonet vee väljapumpamisel,» nentis ta. Paraku on liiklemine linnas välja surnud autode ja ummikute tõttu paljuski takistatud, mistõttu päästjate liikumiskiirus on väga piiratud, ütles pressiesindaja.

Ülemiste keskust päästjad aidata ei saa, kuna seal on vee tase liiga madal, et päästeautod seda välja pumbata saaks. 

Ülemiste keskus on üleujutuse tõttu suletud

Foto: Erik Prozes
Foto: Erik Prozes

Ülemiste keskus evakueeriti kella 12 ajal, kuna vett hakkas suures koguses hoonesse tulema nii läbi lagede kui üle lävepakkude. Kõige suurem kahjukannataja Ülemiste keskuse kauplustest on Rimi.

«Laest tuleb vett nii puuviljaosakonnas kui kosmeetikaosakonnas,» märkis Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Lilleoja kella 13 ajal. «Praegu üritame vett majast välja saada. Kui suured on kahjud, ei oska praegu öelda. Hulk kaupa läheb ilmselt hävitamisele.»

Samasugune uputus tabas Ülemistet umbes aasta tagasi. Ka siis olid koridorid vett täis ja Rimis tuli vett lahinal lagedest.

Ülemiste keskuse direktor Guido Pärnits ütles, et Tallinna kanalisatsioon ei suuda lihtsalt sellises koguses vett vastu võtta. Tema sõnul on Ülemiste koridorid vett täis ja suurim kahjukannataja on ka seekord Rimi.

Pärnits märkis, et eelmise suve uputusest erineb tänane olukord selle poolest, et tollal lõi vee keskusse peamiselt sademeteluugi kaudu.

«Pärast eelmise aasta juhtumit panime need kinni, kuid nüüd tuleb vesi üle lävepakkude. Sealt, kus mullu vesi tuli, seekord enam ei tule. Kuid nii kaua kui linna kanalisatsioon selline on, tuleb [uputusi] ilmselt ikka ette. Ühe koha võime ju likvideerida, aga pudelikael jääb,» nentis Pärnits.

Südalinnas sadas maha kuni kahesentimeetriseid rahepalle, järgnes tugev sadu ja uputus. Lõi välku ja müristas.

Pärnits lisas, et nad on appi palunud ka päästeameti vett majast välja pumpama, kuid paraku on päästjad üle linna hõivatud ja nende tulek võtab aega. Keskuse loodab Pärnits uuesti avada siiski juba 17-18 ajal õhtul.

Kas ka Rimi täna veel avatakse, kaupluseketi turundusjuht öelda ei osanud.

Kas Ülemiste keskus kavatseb linnalt seekord kahju nõuda? Ülemiste keskuse direktor Guido Pärnits nentis, et nad alles analüüsivad olukorda. «Eelmisel aastal me Tallinna vastu kahjunõuet ei esitanud. Kahjud polnud väga suured. Rimil kui suurimal kannatajal oli kahju 10 000 euro ringis. Lihtsa inimesena saan linnast aru – mõne erilise ilmaoluga päeva tõttu ei ole võib-olla mõttekas kanalisatsiooni ümber tegema hakata,» nentis Pärnits.

«Kuid praegu me pole veel seisukohta võtnud, kas esitame linnale kahjunõude. Analüüsime alles olukorda.»

Kristiine viadukt:

Foto: Pm

Olukord Kristiine keskuses:

Foto: Pm
Foto: Pm
Foto: Pm
Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles