Nutt: initsiatiiv al-Assadiga kohtumiseks tuli kindlasti Kremlist (56)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga. Foto: AFP / Scanpix

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva riigikogu liikme Mart Nuti sõnul ei ole mingit kahtlust, et initsiatiiv europarlamendi saadikute kohtumiseks Süüria presidendi Bashar al-Assadiga tuli Kremlist, aga mitte europarlamendi fraktsioonidest.

Foto: Toomas Huik

«Assadi ja teda toetava Kremli jaoks on oluline saada oma poliitikale toetust, mida saadikud ka pakkusid. Toomi ja teiste vasakpoolsete saadikute visiit väljendab otsest toetust Venemaa poliitilisele kursile,» ütles Nutt Postimehele.

Nuti sõnul ei ole Venemaa sõjaline tegevus Süürias sugugi olnud suunatud Islamiriigi, vaid pigem tsiviilelanike vastu ning aitab kaasa põgenikeprobleemi süvendamisele Euroopas.

«Euroopa parlamendi saadikute kohtumine ja toetusavaldus Assadile on kahetsusväärne ega aita mingilgi moel kaasa rahule Süürias,» lausus Nutt.

Ta märkis, et president Bashar al-Assad on kogu demokraatliku maailma jaoks diktaator, kes on vastutav verevalamise ja tsiviilelanike tapmise eest oma riigis.

«Ta on kasutanud omaenese rahva vastu gaasirünnakuid ning suuresti tänu tema tegevusele on miljonid süürlased pidanud põgenema oma kodudest Euroopasse ja miljonid on jätkuvalt omaenese maal pidanud ümber asuma,» ütles Nutt.

Kross: jääb mulje, et Toom tegutseb teadlikult Assadi legitimeerimise huvides

Foto: Toomas Huik

Reformierakonna poliitiku ja julgeolekueksperdi Eerik-Niiles Krossi sõnul võib keskerakondlasest europarlamendi saadiku Yana Toomi Süüria visiidist järeldada, et Toom tegutseb teadlikult diktaator Badhar al-Assadi legitimeerimise huvides.

Kross kirjutas sotsiaalmeedias, et sellisel tegevusel ei ole kindlasti mingit seost tema valijate ega Eesti huvidega.

«Küll on see vägagi Kremli huvides. Toom jätab mulje, et Euroopa Parlamendis on «jõud», kes soovivad sanktsioonid tühistada pakkudes Assadile head propagandamaterjali ja kahjustab niigi nõrka Euroopa ühtsust. Ma loodan, et nii ALDE poliitiline grupp Euroopa Parlamendis kui Keskerakond Tallinnas annavad sellisele tegevusele hädavajaliku hinnangu,» märkis Kross.

Ta märkis, et Yana Toomi ja veel kahe vasakradikaalse europarlamendi saadiku visiit Damaskusesse ei muuda loomulikult Euroopa seisukohti Assadi režiimi ja selle peamehe suhtes, ent see peaks iga mõtleva inimese panema muutma hoiakuid Yana Toomi suhtes.

Kross tõstis esile, et Toom kordas pärast visiiti aastaid Kremli poolt propageeritud joont Assadi vastaste sanktsioonide lõpetamiseks. Toomi jutt Assadi väidetavast valmisolekust «oma inimeste heaolu nimel» järeleandmisi tegema on Krossi sõnul muidugi päris pöörane.

«Seni on Toom küll sageli esitanud välis- ja sisepoliitilisi seisukohti, mis sarnanevad pigem Moskva kui Tallinna või Brüsseli seisukohtadega, ent tegutsenud üldiselt nii Eesti kui Euroopa institutsioonide põhiseisukohti vähemasti arvestades. Nüüd on ta otsustanud minna aktiivselt ja üsna arusaamatul moel otsesesse vastuollu Euroopa Liidu ja Eesti väärtuspõhise välispoliitikaga ja Euroopa Parlamendi enda resolutsioonidega,» märkis Kross.

Krossi sõnul teeb Toomi visiidi arusaamatuks ka see, et ta ei kuulu Euroopa Parlamendi väliskomisjoni vaid hoopis kultuuri ja haridus ning sotsiaalasjade komisjonidesse. Arusaadavamaks muutub visiit ehk arvestades, et Toom kuulub ka EL-Vene parlamentaarse koostöö komisjoni delegatsiooni, kirjutas Kross.

Kross lisas, et Yana Toomi ei saa kahjuks kahtlustada ullikesest popstaari rumaluses. Euroopa Parlamendi liikmena teab ta täpselt, millised on Euroopa ja Eesti seisukohad ja kes on president Assad.

«Kremli vana taktika on otsida Lääne poliitikute seas kasulikke idioote või kasutada oma mõjuagente Moskva protežeedest diktaatorite näiliseks legitimeerimiseks. Samal moel kasutab nii Putin kui tema käsilased, näiteks Kadõrov, aga ka varasemal ajal Gaddaffi ja Hussein ullikestest popstaare, keda raha eest kohale tellitakse ja siis nendega koos poseeritakse. Nii käis näiteks endine europarlamendi liige šotlane John Corie 2012. aastal, nädal pärast seda kui Cameron Gaddaffi valitsuselt tunnustuse võttis, diktaatori juures lipitsemas. Tuntud märulimees Claude van Damme on mitmel korral ilutsenud nii Putini kui Kadõrovi pidudel jne.,» kirjutas Kross.

Ta meenutas, et nii Euroopa Parlament, Euroopa Liit kui Eesti on nõudnud Assadi tagasiastumist, tema režiimi sooritatud mõrvade ja kuritegude kohest uurimist ning on korduvalt öelnud, et Euroopa silmis pole Assadi režiim legitiimne.

Loone: Toomi ja al-Assadi kohtumist tuleb taunimise asemel tervitada

Foto: Jaanus Lensment

Keskereakonna peasekretäri Oudekki Loone hinnangul on Vabaerakonna juhi Andres Herkeli kriitiline reageering eurosaadik Yana Toomi ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi kohtumisele populistlik ülereageerimine ning diskussiooni avamist sealses piirkonnas tuleb tervitada mitte hukka mõista.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni kuuluv Loone ütles BNSile, et Süüria olukord nõuab diskussiooni ja diplomaatiat ning Herkeli kommentaar eurosaadikute Süüria visiidile on «populistlik ülereageerimine».

Herkel küsis meediale saadetud avalduses muu hulgas, «kas Toomile anti eurovalimistel tõesti mandaat mõrtsukas al-Assadiga sõbrunemiseks» ja leidis, et Keskerakond peaks Toomi ja al-Assadi kohtumisele hinnangu andma. «Toomi ja veel kahe paduvasakpoolse eurosaadiku kohtumine Bashar al-Assadiga sobimatu ning kindlasti esindasid nad seal iseennast, mitte Euroopa Parlamenti ega Eesti, Läti või Hispaania valijaid,» teatas Herkel, kelle sõnul on «eurosaadikute kohtumine al-Assadiga ühtlasi katse aidata Venemaa presidendil Vladimir Putinil kurjategija imagot parandada».

Herkeli sõnul heidab Toom kui Eestist valitud eurosaadiku selline tegevus varju Eestile ning seda ei saa õigustada saadiku vaba mandaadiga. «Ootame Keskerakonnalt kiiret ja selget hinnangut Toomi tegevusele. Eesti on osa Euroopa Liidust ja see liit on allutanud Süüria keskvõimu sanktsioonidele ning võtnud ühise hoiaku, et rahulike elanike tapmine oma võimu nimel on  andestamatu kuritegu,» sõnas ta.

Loone avaldas kahetsust, et «Herkel püüab seesugusel teemal populismipunkte lõigata.» «See et maailma konfliktikolletes hakkaksid kõnelema relvade asemele inimesed, on kõigi huvides. Olen isiklikult viibinud valimisvaatlejana mitmetel rahvusvahelistel missioonidel väga keerulise olukorraga riikides ning olen näinud, mis olukorras on tavakodanikud. Just Süüria tavakodanike olukorrale eurosaadikud oma visiidiga tähelepanu juhtisidki. Kui eurosaadik Yana Toom ütleb, et diskussiooni avamise abil on võimalik olukorda Süürias parandada, et võidakse olla valmis kompromissideks, siis tuleb seda tervitada, mitte hukka mõista,» ütles Loone.

Ta rõhutas, et Süüria presidendiga on kohtunud poliitikud nii Euroopast, USAst kui ka Venemaalt. «Kõigi kohtumiste eesmärk on leida võimalusi, mis viiksid selleni, et Süüria konflikt laheneks ning tsiviilelanikud ei peaks enam kannatama. Just diplomaatia ja läbirääkimised on see, mis võib aidata seal valitsevat olukorda leevendada,» sõnas Loone.

«Mulle on väga sümpaatne Toomi mõte sellest, et Süüria valitsus saaks kasutada külmutatud rahalisi vahendeid või saada nafta eksporditulu rangelt kontrollitud sotsiaalvaldkonna kuludeks,» ütles Loone, «ja kordan veelkord, et olukorra lahendamiseks on vaja kohtumisi, läbirääkimisi ja diplomaatiat. Läbirääkimisi tuleb aga pidada kõigi osapooltega,» lausus Keskerakonna peasekretär.

Herkel: kas Toom on saanud mandaadi diktaatoriga sõbrustamiseks?

Foto: Erik Prozes / Postimees

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on Yana Toomi ja veel kahe paduvasakpoolse eurosaadiku kohtumine Süüria diktaatori Bashar al-Assadiga sobimatu ning kindlasti esindasid nad seal iseennast, mitte europarlamenti ega oma valijaid.

Herkeli sõnul peab Keskerakond andma hinnangu oma liikmest Europarlamendi saadiku Yana Toomi kohtumisele inimsusvastastes kuritegudes süüdistatava Süüria presidendi Bashar al-Assadiga.

Tema hinnangul on see ühtlasi katse aidata Venemaa presidendil Putinil kurjategija imagot parandada.

«Yana Toomiga koos käisid Süürias tuntud Läti kremlimeelne tegelane Tatjana Ždanoka ja Putini-sõbralik hispaania vaskpoolne Javier Couso Permuy. Tegemist on ilmselt Kremli poolt algatatud aktsiooniga, mille eesmärgiks on tekitada mulje, et Euroopa Parlament suhtleb al-Assadiga väga vabalt ja oleks justkui valmis tuhandete tsiviilisikute tapmist muuhulgas keemiarelvaga unustama,» ütles Vabaerakonna esimees.

Herkeli sõnul heidab Yana Toom kui Eestist valitud eurosaadiku selline tegevus varju Eesti Vabariigile ning seda ei saa õigustada saadiku vaba mandaadiga. «Me ootame Keskerakonnalt kiiret ja selget hinnangut Toomi tegevusele. Eesti on osa Euroopa Liidust ja see liit on allutanud Süüria keskvõimu sanktsioonidele ning võtnud ühise hoiaku, et rahulike elanike tapmine oma võimu nimel on  andestamatu kuritegu,» sõnas Vabaerakonna esimees.

Ta lisas, et Putini Venemaa on al-Assadi aktiivse sõjalise toetamisega näidanud oma soovi teravalt vastanduda kogu demokraatliku maailma väärtustele. «Pärast vägede osalist väljaviimist Süüriast alustati propagandistliku kampaaniaga mõrtsuk-presidendi positsioonide parandamiseks. Pärast visiiti on selge, et Yana Toom on asunud teadlikult toetama seda tegevust,» lisas Herkel.

Toom: Süüria vastased sanktsioonid tuleb üle vaadata

Foto: Sander Ilvest

Yana Toom ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et Euroopa Liit pingutab Süüria vastaste sanktsioonidega üle ning sanktsioonid tuleks üle vaadata nii, et ei kannataks tavainimesed.

«Kui nad ei saa vabalt opereerida oma rahadega ja oma pangaoperatsioone teostada, siis nad ei saa näiteks vaktsiine sisse osta. Nad on meditsiini ja toiduga hädas,» vastas Toom, kelle sõnul pingutab Euroopa Liit sanktsioonidega üle ja europarlamendis tuleks see teema avada.

Toomi sõnul tuleks anda Süüria valitsusele võimalus kasutada pankades külmutatud raha rahvusvahelise kontrolli all ning leevendada nafta eksporditingimusi nii, et teenitud tulu oleks suunatud sotsiaalvaldkonnale.

Toom lisas, et tema hinnangul näitas Assadi režiim valmisolekut kompromissideks ja oma inimeste heaolu nimel on ta valmis järeleandmisi tegema.

Paet: Assadiga kohtumine ei muuda midagi

Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Yana Toomiga europarlamendis samasse  demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni kuuluv reformierakondlane Urmas Paet ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et ei näe Toomi, Ždanoka ja Permuy külaskäigul Assadi juurde mingit mõju, sest nende hoiakud ei väljenda Euroopa Parlamendi enamuse seisukohta.

Paet rääkis, et Assad ja tema valitsus on suuresti vastutavad Süürias aastaid kestnud vägivalla eest ning tema sõnul ei maksa unustada, et oluline osa Süüriast pärit põgenikest on riigist lahkunud Assadi režiimi ja Süüria vägede julmuste eest. Ta meenutas, et Assadi väed on kasutanud ka keemiarelva.

«See on ka põhjus, miks Assadi režiimi suhtes on sanktsioonid kehtestatud ning pole mingit põhjust neid muuta,» lausus Paet.

«Oma inimeste vastu sooritatud kuritegude tõttu on Assad aastaid olnud demokraatlike riikide, sealhulgas Euroopa Liidu poolt rahvusvahelises isolatsioonis ning Toomi, Ždanoka ja Permuy külaskäik seda ei muuda. Euroopa Parlament on korduvalt väljendanud oma seisukohta Assadi valitsuse kuritegude suhtes oma rahva kallal,» lisas Paet.

Europarlamendi saadik Yana Toom kohtus nädalavahetusel parlamendidelegatsiooni koosseisus Süürias president Bashar al-Assadiga, kellega räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest.

Assad ütles kohtumisel, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek, teatas Yana Toomi büroo.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles