Loone: Toomi ja al-Assadi kohtumist tuleb taunimise asemel tervitada (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Jaanus Lensment

Keskereakonna peasekretäri Oudekki Loone hinnangul on Vabaerakonna juhi Andres Herkeli kriitiline reageering eurosaadik Yana Toomi ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi kohtumisele populistlik ülereageerimine ning diskussiooni avamist sealses piirkonnas tuleb tervitada mitte hukka mõista.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni kuuluv Loone ütles BNSile, et Süüria olukord nõuab diskussiooni ja diplomaatiat ning Herkeli kommentaar eurosaadikute Süüria visiidile on «populistlik ülereageerimine».

Herkel küsis meediale saadetud avalduses muu hulgas, «kas Toomile anti eurovalimistel tõesti mandaat mõrtsukas al-Assadiga sõbrunemiseks» ja leidis, et Keskerakond peaks Toomi ja al-Assadi kohtumisele hinnangu andma. «Toomi ja veel kahe paduvasakpoolse eurosaadiku kohtumine Bashar al-Assadiga sobimatu ning kindlasti esindasid nad seal iseennast, mitte Euroopa Parlamenti ega Eesti, Läti või Hispaania valijaid,» teatas Herkel, kelle sõnul on «eurosaadikute kohtumine al-Assadiga ühtlasi katse aidata Venemaa presidendil Vladimir Putinil kurjategija imagot parandada».

Herkeli sõnul heidab Toom kui Eestist valitud eurosaadiku selline tegevus varju Eestile ning seda ei saa õigustada saadiku vaba mandaadiga. «Ootame Keskerakonnalt kiiret ja selget hinnangut Toomi tegevusele. Eesti on osa Euroopa Liidust ja see liit on allutanud Süüria keskvõimu sanktsioonidele ning võtnud ühise hoiaku, et rahulike elanike tapmine oma võimu nimel on  andestamatu kuritegu,» sõnas ta.

Loone avaldas kahetsust, et «Herkel püüab seesugusel teemal populismipunkte lõigata.» «See et maailma konfliktikolletes hakkaksid kõnelema relvade asemele inimesed, on kõigi huvides. Olen isiklikult viibinud valimisvaatlejana mitmetel rahvusvahelistel missioonidel väga keerulise olukorraga riikides ning olen näinud, mis olukorras on tavakodanikud. Just Süüria tavakodanike olukorrale eurosaadikud oma visiidiga tähelepanu juhtisidki. Kui eurosaadik Yana Toom ütleb, et diskussiooni avamise abil on võimalik olukorda Süürias parandada, et võidakse olla valmis kompromissideks, siis tuleb seda tervitada, mitte hukka mõista,» ütles Loone.

Ta rõhutas, et Süüria presidendiga on kohtunud poliitikud nii Euroopast, USAst kui ka Venemaalt. «Kõigi kohtumiste eesmärk on leida võimalusi, mis viiksid selleni, et Süüria konflikt laheneks ning tsiviilelanikud ei peaks enam kannatama. Just diplomaatia ja läbirääkimised on see, mis võib aidata seal valitsevat olukorda leevendada,» sõnas Loone.

«Mulle on väga sümpaatne Toomi mõte sellest, et Süüria valitsus saaks kasutada külmutatud rahalisi vahendeid või saada nafta eksporditulu rangelt kontrollitud sotsiaalvaldkonna kuludeks,» ütles Loone, «ja kordan veelkord, et olukorra lahendamiseks on vaja kohtumisi, läbirääkimisi ja diplomaatiat. Läbirääkimisi tuleb aga pidada kõigi osapooltega,» lausus Keskerakonna peasekretär.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles