Järvamaa seafarmis tuvastati sigade Aafrika katk

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusigu ähvardab sigade Aafrika katk ka tänavu.
Kodusigu ähvardab sigade Aafrika katk ka tänavu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai laborist kinnituse täna hommikusele kahtlusele, et Järvamaal Türi vallas Äiamaa külas asuvas viie seaga kodumajapidamises on sigade Aafrika katk, nakkuse tõkestamiseks kehtestatakse taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning hoone desinfitseeritakse.

Tegemist on tänavu juba neljanda juhtumiga, kus VTA on diagnoosinud sigade Aafrika katku.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul jääb seakatkuoht farmide kohale püsima veel pikaks ajaks ning iga loomapidaja tegevus peab järjepidevalt olema suunatud ohtude vältimisele.

«Kõik loomapidajad peavad praegu igati katku levikut tõkestama. Nii kodumajapidamistes kui suuremates seafarmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ning saastunud materjalidega,» sõnas Kalda.

Epidemioloogilise uuringu käigus selgitatakse, kuidas haigusetekitaja farmi pääses. Farmi on varem kontrollitud ning bioohutusnõuded olid farmis täidetud.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mis tähendab loomapidajatele kitsendusi ja täiendavaid kohustusi. Haigestunud farmi järelevalvepiirkonda jäävad kaks kodumajapidamist, milles rakendatakse kõrgendatud järelvalvet.

Seakatku farmipuhangute vältimiseks alates 2015. aasta septembrist karmistunud bioohutusnõuded kehtivad kõigile seakasvatajatele üle Eesti.

2016. aastal on sigade Aafrika katk jõudnud nelja farmi. 1. juulil diagnoositi seakatk Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes, 4. juulil Saare vallas ning 11. juulil Türi vallas.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles