Riiklik ohvrite register (4)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteid Riigi Teataja kodulehel kohtulahendite andmebaasis leiduvatest dokumentidest. Postimehe toimetus kattis kinni kõik isikuandmed, sealhulgas nimed.
Näiteid Riigi Teataja kodulehel kohtulahendite andmebaasis leiduvatest dokumentidest. Postimehe toimetus kattis kinni kõik isikuandmed, sealhulgas nimed. Foto: Repro

Selle loo jutustamiseks tuleb esmalt lahti selgitada viis, kuidas käib riik ümber isikuandmetega kuritegudest alguse saanud kohtuprotsesside järel.

Eestis on inimeste karistatuse väljaselgitamiseks olemas karistusregister, milles leiduvad kõikide inimeste väär- ja kuriteod. Kui näiteks tööandja tahab kedagi tööle võtta, siis on tal võimalik nelja euro eest seal oma töötaja tausta kohta päring teha. Kui töötajal on kehtivaid kriminaalkaristusi, saab tööandja neist teadlikuks, aga kui karistused on kustunud, on töötajal registris puhas leht.

Tegelikult on olemas ka kohtulahendite andmebaas, kust on tihti võimalik leida kohtulahendeid, kus avalduvad inimese kuriteod ka siis, kui kuritegu on juba aegunud. Ohvrite ja tunnistajate nimesid ega muid isikuandmeid ei leia nendest lahenditest peaaegu kunagi – kuigi mõni näpuviga satub ikka sisse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles