Ratastoolihaigete uuringu rahastamine tekitab segadust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti sai Šveitsi riigi toel keha pindrõhu jaotuse uurimise aparatuuri ratastoolis inimeste olukorra leevendamiseks, kuid kes hakkab uuringuid rahastama tekitab veel segadust.

Istumispadja alla käivat sensormatti on tarvis selleks, et mõõta ratastooliinimeste istumisasendit ning vajadusel teha korrigeeringuid, et ei tekiks lamatisi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Arenenud maades on see nii, et seda finantseerib 2/3 ulatuses sotsiaalkindlustusamet ja 1/3 ulatuses haigekassa või kindlustussüsteemis, mis seal riigis olemas on,» ütles Adeli Rehabilitatsioonikeskuse koolitus- ja arenduskeskuse juhataja Hille Maas.

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist Marina Runno hinnangul on keha pindrõhu uurungud liikumispuudega inimeste jaoks väga vajalikud, kuid teenus on nii uus, et vajab arutamist, kas tegu on tervishoiu või sotsiaalteenusega.

Haigekassast öeldi «Aktuaalsele kaamerale», et tervishoiuteenuste loetelu on käesolevaks aastaks juba valitsuse poolt kinnitatud ning teenuse lisamise taotlusi saab teha alles 2012. aasta loetellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles