Kolmandik ajateenijaist on alandamisega kokku puutunud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Eesti Kaitsevägi

Äsja valminud uuring «Arvamused kaitseväest enne ja pärast ajateenistust» toob välja, et 15 ajateenijat ehk kolmandik küsitletud noormeestest on kokku puutunud alandava kohtlemisega kaitseväes.

Kaitseväe peapsühholoog Harri Ints ütles, et kaitsevägi ei saa olla demokraatlik organisatsioon ning seega on seal distsipliini tagamiseks vajalikud teatud mõjutusvahendid. «Noor inimene ei pruugi sellest veel aru saada,» vahendab Reporter.ee Intsi sõnu.

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse vanemteadur Juhan Kivirähk rõhutas, et alandamisega kokku puutumine ei tähenda tingimata, et vastanuid endid halvasti koheldud on. «See ei tähenda, et nad tingimata ise oleksid niimoodi koheldud, aga see tähendab, et nende väeosas on taolist asja ette tulnud,» ütles ta.

Kivirähk lisas, et kõigi vanusegruppide seas oli alandava käitumisega kokku puutunud 19 protsenti vastanutest. Samuti paluti vastajatel hinnata kaitseväe erinevaid omadusi ning kuus protsenti neist iseloomustas seda vägivaldsena.

Alates 2007. aastast läbi viidavat uuringut kasutatakse ajateenistuse kavandamisel ja noorte tegevteenistusse värbamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles