Toom poseeris rõõmsalt foto jaoks Euroopat õhku lasta ähvardanud ülemmuftiga (17)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosaadikud Süüria ülemmuftiga
Eurosaadikud Süüria ülemmuftiga Foto: Süüria valitsus

Eurosaadik Yana Toom ja tema kolleegid kohtusid Damaskuses ka Süüria ülemmufti Ahmad Badreddin Hassouniga, kes on eelnevalt ähvardanud Euroopat õhku lasta.

Toom selgitas oma büroo kaudu, et ta ei olnud visiidi ajal teadlik mehe kurioossest sõnavõtust, mis pärineb aastast 2011. Eurosaadik vabandas mufti väljaütlemist sellega, et mehe poeg sai neli päeva varem mässuliste korraldatud varitsuses surma.

Eestit esindav eurosaadik soovitas pidada meeles, et sõjas oleva riigi esindajalt, ja eriti kui ta on alles hiljuti kaotanud lapse, ei saa oodata poliitiliselt korrektseid väljaütlemisi. «Ma ei kiida tema sõnavõttu heaks, aga ma kutsun üles suhtuma sellesse teatud reservatsiooniga, võttes arvesse emotsiooni, mis tol hetkel valitses,» lisas ta.

Poja surmast ajendatuna tegi mufti avaliku pöördumise. Ta ähvardas oma kõnes aktiviseerida Euroopas ja Ameerika Ühendriikides enesetapuõhkijad, kui välisjõud peaksid Süüriat ründama.

«Sel hetkel, kui Süüriat tabab esimene mürsk, saavad kõikides Liibanoni ja Süüria poegadest ja tütardest märtrisurma otsijad Euroopa ja Palestiina pinnal. Ütlen kõikidele eurooplastele ja ameeriklastele. Me saadame teie sekka enesetapuründajad, kui peaksite Süüriat või Liibanoni pommitama. Ärge arvake, et need, kes lähevad märtrisurma, on ainult araablased ja moslemid. Ärge, palun, tulge meie maa lähedale,» rääkis Süüria ülemmufti.

1949. aastal Aleppos sündinud Hassounist sai Süüria ülemmufti 2005. aastal.

Süüria visiidile läinud Euroopa Parlamendi delegatsiooni koosseisu kuulusid hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist, Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist ja Yana Toom Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioonist.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles