Fotod ja video: miinijahtija Sakala liitub NATO miinitõrjegrupiga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul lahkus oma kodusadamast Tallinnas Eesti mereväe miinijahtija Sakala ja võttis kursi Saksamaale Kieli, et liituda NATO 1. alalise miinitõrjegrupiga.

Miinijahtija Sakala komandör kaptenmajor Ott Laanemets ütles, et laeva meeskond on eelseisvaks teenistuseks valmis, sest paljud laeval teenivad mereväelased on miinitõrjegrupis teeninud ka varasemalt ja hiljuti läbiti laevaga ka edukalt NATO lahinguvalmiduse test.

Miinijahtija Sakala ja tema meeskond läbis lahinguvalmiduse testi juunikuu keskpaigas. Kahenädalane test lõppes lõpuharjutusega. Muuhulgas imiteeriti terroristide paadi rünnakut laevale, mille käigus hukkus stsenaariumi kohaselt ka laeva komandör. Seetõttu jäi vastase tõrjumine ja rünnaku tagajärgede likvideerimine ülejäänud meeskonna ülesandeks.

Erinevate laevadega on Eest mereväelased NATO miinitõrjegruppides osalenud juba üle kümne aasta, kuid seekord juhib miinitõrjegruppi esmakordselt Eesti mereväe ohvitser.

Alates käesoleva aasta juunikuust juhib NATO 1. alalist miinitõrjegruppi kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa ning tema staabis teenib ka kolm Eesti mereväe ohvitseri.

Miinijahtija Sakala ja tema meeskond alustab koos liitlasriikide mereväelaste ja nende alustega koos harjutamist järgmisel nädalal. EML Sakala koosseisus teenib miinitõrjegrupis ka kolm mereväe ajateenijat.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrje grupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ja mille ülesandeks on olla esmaste kiirreageerijate hulgas.

Grupp, mis koosneb liitlasriikide miinitõrjevõimekusega laevadest, osaleb erinevate riikide õppustel ja harjutustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles