Simson: Toomil olnuks tark enne Süüriasse sõitu nõu küsida (10)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Sander Ilvest

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul oleks Yana Toomil olnud tark enne Süüria visiiti nõu küsida, et mitte sattuda sellisesse olukorda, kus ta praegu on.

«Targem oleks üldse mitte sattuda sellisesse olukorda, kus tal tuleb nüüd muudkui selgitada ja absoluutselt kõigi ees vabandada. Aga ta ei küsinud ja mis me siin tagantjärgi ikka räägime. Ta ei andnud oma erakonnakaaslastele võimalust nõu anda,» ütles Simson Postimehele.

Simsoni sõnul Yana Toom erakonnale oma Süüria visiidi plaanidest ei rääkinud. «Yana Toom väidab, et ta teadis oma Süüria sõidust juba kuu aega ette, samas ei maininud ta jaanipäeva nädalal toimunud erakonna juhatuse koosolekul seda poole sõnagagi,» sõnas ta.

Simson ei näe vajadust, et Keskerakond Toomi Süüria visiiti mingil viisil arutaks. «Ma arvan, et seda peaks arutama Euroopa Parlament. Yana Toom ei käinud Süürias keskerakondlasena. Ta ei esindanud Assadiga kohtumisel minu koduerakonda, see on tema tööandja ehk europarlamendi probleem,» sõnas Simson.

Kommenteerides Yana Toomi selgitusi Süüria visiidi kohta, lausus Simson, et peab usutavaks väidet, mille järgi läks Toom sinna uudishimust.

«Kuid alati ei saa kõiki asju põhjendada uudishimuga. Näiteks, kui Ameerika Ühendriikide endine president läheb Põhja-Koreasse, võib eeldada, et ta on saanud oma riigilt enne kõik kokkulepped. Ta ei lähe sinna lihtsalt uudishimust, tal on missioon ja volitused. Praegusel hetkel ei ole kuskilt näha, et tegemist oli mingi sügavama missiooniga,» rääkis Simson.

Keskerakonna fraktsiooni juht lisas, et hoolimata europarlamendi saadikute Süürias käigu ümber ümber tõusnud kärast ei ole sellel visiidil mingeid erilisi tagajärgi.

Europarlamendi saadik Yana Toom kohtus nädalavahetusel Süürias president Bashar al-Assadiga. Süürias käis kolm europarlamendi saadikut - hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist, Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist ja Yana Toom Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioonist.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles