Värisevad börsid ootavad senati otsust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Postimehe trükkiminekuks polnud selge, kas Ameerika Ühendriikide senat annab oma heakskiidu mahukale pankade päästeplaanile, maailma börsidel süvenes samal ajal aga ebakindlus.



Eile läks USA parlamendi ülemkojas teisele katsele valitsuse pakutud 700 miljardi dollariline (umbes 7700 miljardit krooni) päästeplaan. Esmaspäeval oli esindajatekoda selle tagasi lükanud, paisates maailma börsid vabalangusse.


Lihtsustatult öeldes näeb plaan ette halbade laenude kokkukorjamist ehk väljaostmist, et sellega taastada usaldus börsidel ja rahaturgudel.


Eile olid maailma börsid närvilised, kuigi päästeplaani oli tehtud piisavalt muudatusi, et see võiks teisel katsel Ühendriikide Kongressi heakskiidu saada. Kui ülemkojas heakskiit käes, läheb plaan täna taas alamkotta.


Börside avanedes jätkasid indeksid eile langust. Kauplemise esimestel tundidel kukkus Nasdaq 2 ja Wall Streeti peamine mõõdupuu Dow Jonesi indeks 1,2 protsenti.


Euroopa turud olid närvilised: Briti FTSE 100 tõusis 1,17 ja Saksa DAX langes 0,42 protsenti. Siiski olid need tõusud kui tilk meres pärast nädala alguse vabalangust.


Euroopa pumpab raha


Sellal kui USA senat valmistus otsustavaks hääletuseks, pumpasid Euroopa valitsused raha oma riikide rahandusse.


Iirimaa on juba garanteerinud kõik oma pankade hoiused, Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso kutsus Euroopa Liidu liikmesriike tihedamale koostööle rahandusilma stabiliseerimise nimel ning Prantsuse valitsus oli sunnitud tunnistama, et riigi üks suuremaid hoiupanku Caisse d’Epargne vajab rahasüsti.


Põhiolemuselt on päästeplaan jäänud samaks, Kongressi liikmete heakskiidu saamiseks on aga tehtud mõned muudatused. Kasvanud on näiteks valitsuse garanteeritud hoiuste suurus.


Nii senati enamuse liider Harry Reid kui ka esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi kinnitasid president George W. Bushile saadetud kirjas taas, et päästeplaan läheb parlamendis läbi.


Kiiret leevendust ei tule


Samas kahanes analüütikute hulgas usk, et päästeplaan toob kiiret leevendust finantskriisile. Esmaspäevane tagasilöök annab ikka veel tunda ja on investorite usaldust veelgi õõnestanud.


Analüütikud märkisid, et kuna senatil pole lähenevate valimiste surve nii suur kui esindajatekojal, suurendab seegi heakskiidu tõenäosust. Samal ajal presidendiga valitakse kolmandik ülemkoja liikmeist ja terve alamkoda uuesti.


Samuti usuvad analüütikud, et ülemkoja jah-sõna avaldab alamkojale lisasurvet ja ka viimane hääletab plaani poolt.


President Bush kutsus Kongressi liikmeid hääletama päästeplaani poolt.


Ta märkis, et on vaja kiiresti tegutseda, sest iga viivitus muudab olukorda ainult hullemaks. «Meil on valida kiire tegutsemise ja miljonite ameeriklaste majandusraskuste vahel,» märkis Bush.


Presidendikandidaadid John McCain ja Barack Obama katkestasid kampaania, et osaleda hääletusel senatis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles