Tarien uutest hävitajatest: tegu on nähtamatu superarvutiga, mis muudab täielikult senist taktikat (10)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Jaak Tarien.
Kolonel Jaak Tarien. Foto: SCANPIX

Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien ütles, et uut hävituslennukit F-35 on oodatud kaua ja ainuüksi lennukite valmimine tugevdab oluliselt meie julgeolekut.

USA õhuvõitlusjõudude (AAC) ülem kindral Herbert «Hawk» Carlisle ütles eile kongressi esindajatekoja relvajõudude komitee ees esinedes, et nad sooviksid, et F-35 osaleks ka Balti õhuturbe missioonil.

Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien selgitas, et lennukit on kaua oodatud ja poliitikud nõuavad Ameerikas vastuseid, milline on lennuki praegune olukord või kaugel on nende valmimine. «See, mida kindral Carlisle komitees mõtles, oli see, et me võiksime lähitulevikus näiteks teha sellist asja, öeldes, et lennuk on nüüd kohe-kohe valmis,» lausus Tarien.

Tarien rõhutas, et mingit kindlat plaani, et hävitajad Baltikumi tulevad, ei ole. «See, et selline lennuk on kohe-kohe valmimas ja võitlusjõuline, on Eesti julgeolekule igal juhul väga tähtis ja oluline sõnum,» märkis ta.

Viienda põlvkonna lennukid on koloneli selgitusel neljanda põlvkonna hävitajatega võrreldes üsna teistsugused. Kui kolmanda ja neljanda põlvkonna lennukid tegi heaks võimas mootor, suur kiirus ja väike pöörderaadius, siis F-35 põhiline relv on Tarieni sõnul võime infot koguda, töödelda, vahetada ja edastada.

«Seda on nimetatud ka lendavaks superarvutiks,» sõnas Tarien ja jätkas: «Selle lennuki elektroonilise võitluse võime, tema nähtamatus radarile – kõik see muudab täielikult senist taktikat.»

Tarieni sõnul öeldakse sedagi, et kui tänapäeva lahinguväljal läheks suurte riikide vahel sõjaks, siis neljanda põlvkonna hävitaja piloodi tõenäosus ellu jääda on tunduvalt väiksem kui viiendal põlvkonnal. «Viienda põlvkonna lennuki võime olla vastase sensoritele nähtamatu ja ise näha palju kaugemale ning jagada seda infot teistega, töödelda olemasolevat luureinfot, segada seda sellega, mida ta parasjagu hangib, teeb ta, ma ei tahaks öelda, et võitmatuks, aga väga heaks,» lisas ta.

Kuigi ratsionaalselt teab Venemaa väga hästi, et paar sellist lennukit neid kuidagi ei ohusta, usub Tarien, et kindlasti teeks meie idanaaber poliitilisel tasandil sellest suure probleemi, kui F-35 siia toodaks. «Nii nagu nad praegu teevad neljast pataljonist, mis ei ole ründav jõud, ja see on ilmselge kõigile, teeksid nad ka sellest suure numbri, et kui provokatiivne see on,» nentis ta.

F-35 puhul pole uudne mitte üksnes lennuk, vaid ka piloodi kiiver. Ligi pool miljonit eurot maksev kiiver pakub piloodile 360-kraadist vaadet kokpitivälisest ümbrusest. Tegu on Tarieni sõnul ergonoomiliste uuringute tipptulemusega, kuidas kogu infovoogu inimesele ette kuvada nii, et ta suudaks sealjuures lennata ka väga kiire lennukiga.

Tarieni selgitusel on lennuki kerele paigaldatud sensorid ja kiivri visiirile kuvatakse lisainfot. Vaadates alla, näeb lendur nii enda jalgu kui ka lennuki põhja all olevat teist lennukit või maapinda ja seda, mis sealt paistab.

BBC tegi pool miljonit eurot maksvast kiivrist ülevaate mullu sügisel:

Uuest tehnoloogiast räägib ka see, 2014. aastal tehtud video:

Tootja, kaitsetööstusettevõtte Lockheed Martini video lennukist:

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles