Mõned eestlased on pärast Nice'i rünnakut endiselt kadunud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne rünnak Lõuna-Prantsumaas.
Eilne rünnak Lõuna-Prantsumaas. Foto: AP

Nice'i tragöödia ajal viibis piirkonnas ka kümneid eestlasi, kes on olnud valmis oma vastukajasid ja meenutusi sündmustest jagama.

Facebooki kaudu otsiti kahte kadunuks jäänud noormeest, aga umbes poole viie paiku anti teada, et poisid on elus ning haiglas. Seda, millises seisundis ja millises haiglas nad viibivad, hetkel ei teata.

Euroopa Innovatsiooniakadeemia programmi raames Nice’is viibiva paarikümne eestlase seas on neid, kelle asukohta pole kella 16.33 seisuga suudetud veel kindlaks teha. Akadeemia tiimi liikmed tegelevad tudengite asukoha kindlaks tegemisega, selgitas akadeemia tegevjuht Anni Sinijärv.

«Meil on info selle kohta, et kolm inimest on vigastatud ja see on kõik, mis me öelda saame. Meie oleme nende lähedaste ja ametivõimudega kontaktis. Kõik, kes on haiglas, ei ole tuvastatud, ei ole registrites,» kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas.

Promenaad on kinni

«Me viibisime sündmuskoha lähedal ja ületasime antud tee, kus õnnetus juhtus, mõni minut enne juhtunut. Rahvas läks hulluks ja paanika vallutas tänavad.

Terrorirünnaku üle elanud kuurortlinnas Nice´is on mereäärne inimestest tühjendatud ja paljud turistid lahkuvad lennujaama.

«Liiklust on vähem ja televisioonis näidati, kuidas turistid lahkuvad linnast lennujaama. Kogu promenaad on kinni, sellele ei saa hetkel mitte keegi ligi,» ütles linnas tööasjus viibiv eestlane ennelõunal BNSile. 

Väga paljud tegelevad ka oma tuttavate ja lähedaste otsimisega, helistades läbi ümberkaudseid haiglaid, selgitas eestlane. «Rünnaku järel viisid päästehelikopterid inimesi ka Nice´i lähihaiglatesse Cannes´is ja Monacos,» ütles kohapeal asuv mees.

Kirjeldades hilisõhtust rünnakut, rääkis BNSilt anonüümsust palunud eestlane, et esialgu ei saanud ilutulestikku vaadanud rahvas arugi, et tulistatakse ja toimub rünnak. 

«See koht meenutab Pirita teed Tallinnas. Jalakäijate promenaadi kõrval asuv sõidutee oli autode liikluseks suletud ning piirkonnas oli ka tänavavalgustus saluudi paremaks jälgimiseks välja lülitatud. Mingi hetk vallandus paanika – rahvas hakkas surmahirmus (Colline du Château´ – BNS) mäe poole jooksma,» rääkis Prantsuse rahvuspüha puhul korraldatud ilutulestikku jälginud eestlane. 

«Meie grupp oli rannas, vaatasime ilutulestiku ära ja siis järsku nägime, kuidas üks selge seltskond jooksis paanikas mäe poole. Rahvas hakkas tee peal jooksma,» kirjeldas mees nähtut. Tema sõnul sõitis inimesi alla ajanud veoauto väidetavalt meelega siksakitades mööda tänavat, kuna rahvas oli tänaval laiali. Ise eestlane veoautot siiski ei näinud. 

«Kui ma nüüd täpselt meenutan, siis oli laske kuulda – me olime sealt vast umbes 400-500 meetrit eemal. Ootasime siis rahvamasside liikumise ära ja hakkasime vaatama, mis toimub ja siis nii palju, kui politseinikke nägime, kuulsime nendelt, et on toimunud terrorirünnak ja soovitati varjuda,» kirjeldas eestlane. 

Tema selgitusel oli politseinikel esimesel hetkel kohe raske ründajat kahjutuks teha, kuna neil ei olnud kaasas automaatrelvi. «Siin oli selle kohta ka juba kriitikat olnud,» märkis eestlane. 

Informatsiooni saada keeruline

Nice'is parasjagu toimuvast Euroopa Innovatsiooniakadeemiast on samuti osa võtmas  paarkümmend Eesti tehnoloogiavaldkonna inimest.

Innovatsiooniakadeemiaga seoses Nice'is viibiv Kristjan-Paul Raude WSI Online digiagentuurist ütles, et alguses levis kuulujutt, nagu oleks keegi tulistanud automaadist. «Alles hiljem selgus, mille eest me jooksime.»

«Me viibisime sündmuskoha lähedal ja ületasime antud tee, kus õnnetus juhtus, mõni minut enne juhtunut. Rahvas läks hulluks ja paanika vallutas tänavad,» kirjeldas Raude toimunut. «Me jooksime varju ühe vanalinna restorani keldrisse, kus olid ka teised – naised, lapsed, mehed. Tunne oli hirmutav.»

Praegu on tema sõnul tänavatel väga vähe inimesi, rannad on kinni, vees patrullivad politsei ja sõjalaevad ning antud piirkond on eraldatud.

«Terve Prantsusmaa on suures leinas. Haiglad küsisid ka verd, mis käesolevaks hetkeks on lahendatud,» lisas Raude.

«Nii palju kui mina tean, pandi rünnakujärgselt kokku akadeemial osaleva ligi 400 inimese nimekiri ning korraldajad tegelevad olukorra analüüsimisega,» ütles akadeemia üks esinejatest Mattias Liivak Fortumost.

Rünnaku tõttu suleti akadeemia toimumise kohaks olev ülikoolilinnak ning seega on vähemalt esmaspäevani üritus ka katkestatud. Akadeemia peaks toimuma 3.-22. juulini Nice’i Sophia Antipolise ülikoolis.

Akadeemiaga Nice'is viibiv Veiko oli suure rahvusvahelise pundiga rannas ilutulestikku vaatamas. Kohast, kus veok lõpuks pidama sai, viibisid nad kilomeetri kaugusel. «Me muud ei näinud ega kuulnud peale selle, et rahvas paanikas eemale jooksis,» rääkis Veiko.

Ta lisas, et juhtunust informatsiooni saada oli esialgu keeruline. «Ei saanud aru, kas inimesed olid lihtsalt endast väljas või juhtus midagi tõsist,» rääkis ta.

Sotsiaalmeedia ja uudistekanalite kaudu saadi aegsasti juhtunust teada. Praegu viibib Veiko kesklinnast eemal ning inimesed ta ümber on küll rahulikud, kuid vaatavad pidevalt oma telefone. «Nad on löödud nägudega,» ütles ta.

Rünnakute ajal promenaadi kõrval rannas viibinud Kristina sõnul valitses paanika. Sellest, et toimunud on rünnak, sai ta aimu siis, kui osa inimesi hakkas jooksma. Pikemalt mõtlemata ühinesid sellega ka kõik ülejäänud rannal viibinud inimesed.

Praegu viibib ta kesklinnast kaugel. Kõik on väga vaikne ja inimesed olid poole ööni üleval. «Kui päris aus olla, siis kõik on väga värske. Õudne, igatahes,» sõnas Kristina.

Perekond lahkus napilt enne

Perega puhkusel viibiv ettevõtja Peter Priisalm kirjutas sotsiaalmeedias, et on Nice’is puhkamas ja käis ka ise perega Bastille Day ilutulestikku vaatamas, aga õnneks lahkusid nad enne rünnakut, sest lapsed olid väsinud. «See ilutulestik kestis mingi 20 minutit vist, me läksime pärast 15. minutit ära,» täpsustas ta ja avaldas kaastunnet Nice’i rünnaku ohvritele. 

Kuna kolm ja pool tundi hiljem endiselt sireenid huilgasid, otsustas ta internetist vaadata, kas midagi on juhtunud.

Priisalm kirjutas, et ilutulestik on selle päeva peamine sündmus. Prantsusmaa rahvuspüha tähistamise kontekstis rääkisid kohalikud eelkõige just ilutulestikust. «Kogu pikk rannapromenaad oli paksult rahvast täis. Enne ilutulestikule minemist sõime ühes toredas jäätisekohvikus jäätist ja rääkisime omanikega juttu. Müüja ütles, et kardetakse terrorirünnakut rannapiirkonnas, mis kergelt tegi ettevaatlikuks,» märkis ta.

«Müüja kurtis, et kümne aasta taguse perioodiga võrreldes on turiste juba praegu palju vähem. Rünnaku korral kartis ta turistide arvu suurt langust. Arvas, et kümne aasta pärast tuleb ilmselt ka Eesti-taolisesse riiki elama, kus on rahulikum,» lisas mees.

Priisalm meenutas, et sealoleku aja jooksul on nad kogu aeg näinud Nice’i tänavatel automaatides sõjaväelasi. «See vaatepilt on olnud mõnevõrra harjumatu. Seega ei saa öelda, et turvalisusele poleks tähelepanu pööratud, aga kahjuks seekord terroristid said oma tahtmise,» nentis ta.

Piirkonnas kümneid eestlasi

Postimehe lugeja teatel viibis sündmuskohal ka eestlasi, kes said viga.

Teine toimetusele kirjutanud lugeja viibis sündmuskohast umbes 500 meetri kaugusel. «Me ei viibinud sündmuste keskel, kuid põgenevate inimeste silmist ja rahvamassist oli aru saada, et midagi koledat on juhtunud,» ütles ta.

Samuti sündmuskoha lähedal viibinud Kristjan kirjeldas, kuidas nad olid just seltskonnaga ilutulestikku vaadanud ja teel kodu poole, kui kostis midagi imelikku.

«Rahvas hakkas meeletult ringi tormama. Jooksime ühte vanalinna baari keldrisse peitu. Kõik olid paanikas, ka naised ja lapsed,» kirjutas ta Postimehele. «Judinad ajab peale, kui mõelda, et ületasime sama tee umbes 3-4 minutit enne intsidenti,» lisas ta.

Mõnesaja meetri kaugusel sõpradega ilutulestikku vaadanud Olga kirjeldas, kuidas nad järsku tänaval paanikas inimesi nägid ja seejärel ühte baari peitu pugesid. «Kõik läksid baari sisse ja hiljem, kui baar oli täis, saatsid töötajad meid keldrisse, kus end mitu tundi varjasime,» rääkis naine kella 3 ajal öösel Postimehele. «Siis tuli politsei ja ütles, et saame välja minna. Tänavatel olid igal pool politseinikud, kes kontrollisid, ega meil relva pole.»

Hetkel viibib ta sõbra juures hotellis, kuna tema enda ööbimiskoht on oluliselt kaugemal. «Inimesed on siin muidugi paanikas. Jälgime ka ise pidevalt uudiseid,» märkis Olga. Ta lisas, et kuna nad prantsuse keelt ei oska, oli väga raske juhtunust aru saada, ent toimunut aitasid mõista tee peal vastu tulnud ukrainlased ja sõbrad, kellega nad keldris viibimise ajal kontaktis olid.

Välisministeeriumi on teavitatud kahest vigastatud Eesti kodanikust seoses Nice´i terrorirünnakuga. Samuti on tulnud infot eestlaste kohta piirkonnas, kellega lähedastel ei ole õnnestunud ühendust saada. Eesti saatkond Pariisis on ühenduses kohalike ametivõimudega info täpsustamiseks.

Välisministeerium paneb Nice’i piirkonnas viibivatele eestlastele südamele, et nad annaks endast lähedastele märku. Lähedastel, kellel ei ole õnnestunud piirkonnas viibivate eestlastega kontakti saada, palutakse pöörduda välisministeeriumi poole telefonil +372 53 01 9999 või konsul@mfa.ee.

Loe Nice’i rünnaku kohta pikemalt blogist.

Hea lugeja, kui sa viibid Nice'is või tead kedagi, kes seal kohapeal on, kirjuta online@postimees.ee.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles