Uuring: Eesti noored usaldavad ELi keskmisest rohkem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kaart.
Euroopa kaart. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti noored usaldavad Euroopa Liitu oluliselt rohkem kui eakaaslased teistes Euroopa riikides, selgub ülemaailmsest noorte hoiakute uuringust.

Kui Euroopa noortest usaldab ELi keskmiselt 47 protsenti noortest, siis Eestis on ELi usaldajad 61 protsenti noortest. Täpselt sama kõrge usaldusprotsent Euroopa Liidule on Rumeenia noorte seas. Poola noortest usaldab ELi 60 ja Ungari noortest 55 protsenti.

Uuring näitas, et niinimetatud uute Euroopa Liidu riikide noored usaldavad ühendust enam kui Lääne-Euroopa noored. Lääne-Euroopa noorte seas on reeglina Euroopa Liidu mitteusaldajaid rohkem kui usaldajaid. Vaid Itaalias ületab ELi usaldajate hulk mitteusaldaja oma – Euroopa Liitu usaldab 50 ja ei usalda 44 protsenti noortest.

Uuring näitas, et Eesti noorte identiteedi jaoks on oluline olla eurooplane – 51 protsenti küsitlusele vastanud Eesti noortest väitis, et eurooplaseks olemine on oluline faktor nende identiteedis.

Eurooplase identiteeti peavad keskmisest olulisemaks noored Rumeenias (61 protsenti), Ungaris (56 protsenti), Itaalias (55 protsenti), Poolas (55 protsenti) ja Soomes (51 protsenti). Ülejäänud küsitluses osalenud riikides peab eurooplase indentiteeti oluliseks alla poole noortest. Näiteks Suurbritannias peab eurooplase identiteeti olululiseks vaid 33 protsenti noortest.

Tänavu jaanuaris avaldatud uuringu viis läbi Prantsusmaal tegutsev sõltumatu poliitikauuringute fond Fondapol. Uuringufirmad küsitlesid Fondapoli tellimusel 16-29 aastaseid noori 25 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles