Täna selgub kohtusaalis Heete Simmi saatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Heete Simmi kaitsja Sven Sillar peab naise vabastamise tõenäosust nullilähedaseks, väljendus tema näol eile kohtusaalist lahkudes rahulolu, vastandudes prokurör Lavly Lepa mõtlikumale olekule. Täna selgub nende võitluses, kas Heete Simm pääseb trellide tagant.
Kuigi Heete Simmi kaitsja Sven Sillar peab naise vabastamise tõenäosust nullilähedaseks, väljendus tema näol eile kohtusaalist lahkudes rahulolu, vastandudes prokurör Lavly Lepa mõtlikumale olekule. Täna selgub nende võitluses, kas Heete Simm pääseb trellide tagant. Foto: Mihkel Maripuu

Täna selgub, kas Tallinna ringkonnakohtu kriminaalkolleegium vabastab riigireetmisele kaasaaitamises kahtlustatava politseiameti juristi Heete Simmi vahi alt või mitte.


Eile arutas ringkonnakohus Heete Simmi (53) kaitsja Sven Sillari kaebust Harju maakohtu vahistamismääruse peale kinniste uste taga. Isegi asja arutavate kohtunike ega ka kinnipeetava nime polnud ringkonnakohtu 236. saali uksel. Ei toodud kohtusse ka tänaseks kolmteist ööd arestimaja naril maganud Heete Simmi.


Kuid miks arutas kohus Simmi tõkendit kinniste uste taga? Riigiprokurör Lavly Lepa sõnul sellepärast, et tegemist pole traditsioonilise istungiga, vaid tõkendi aruteluga, kus avaldatakse ka eeluurimise andmeid ning räägitakse tõenditest.


Kuna need on aga esialgu veel suur saladus, jäigi kohtusaali uks ajakirjanike ees lukku. Riigiprokurör Lepa sõnul on seadus selline, et praegu on
Heete Simm vahistatud pooleks aastaks, aga kohe kui tekib alus, et teda ei pea enam vahi all hoidma, ta ka vabastatakse.


Tõenäosus nullilähedane


«Mis hetkel need alused saabuvad, ei saa praegu keegi ennustada,» lausus Lepp. «Aga me teeme nii kiiresti kui vähegi võimalik.» Pärast seda astusid prokurör Lepp ja advokaat Sillar kohtusaali. Paarkümmend minutit hiljem lendas Sillar sealt nagu püssikuul välja, heledad juuksed lehvimas.


«Homme kell 11 saab kohtukantseleist määruse,» lausus Sillar hiljem. «Minu arvates on Heete vabastamise tõenäosus null või nullile lähedane. Samas – kui asi lahendatakse õigesti ja õiglaselt, siis Heete vabastatakse. Vahistamise alust ja põhjust ju pole.»


Sillari väitel tunneb riigireetmises kahtlustatava Herman Simmi abikaasa end trellide taga hästi. Ta ei nurise millegi üle, kuid ei mõista, miks ta vahi all peab olema. «Kui riigiorganid tahavad midagi uurida, siis uurigu, aga miks peab Heete sel ajal vahi all olema, sellest ei saa ka mina aru.»


Kuni 15 aastat vangistust


Sillari väitel teavad nii kapo kui ka prokuratuur, et naine pole mehe tegemistega seotud ega nendega kursis. «Heetet hoitakse kinni üksnes Hermani survestamiseks,» kinnitas Sillar.


Prokurör Lepp oli tagasihoidlikum. Ütles vaid, et kohtusaalis tegid mõlemad pooled oma tööd ja et kui kohus muudab Heete Simmi tõkendit, vabastatakse ta otsekohe.
Varem on Sillar öelnud, et Heete Simm küll teadis, et tema abikaasa tegeles oma ametikohtadest tingituna mingite salajaste asjadega, kuid et tegemist oleks spiooniga, on naise arvates välistatud.


Politseiamet peatas 23. septembril teenistussuhte Heete Simmiga tema vahi all viibimise ajaks lähtuvalt avaliku teenistuse seadusest.


Harju maakohus andis 21. septembril loa vahistada väidetavalt Venemaa kasuks riigireetmises kahtlustatav kunagine politseiameti peadirektor ja kaitseministeeriumi julgeolekuosakonna juhataja Herman Simm ning talle riigireetmises vaimse kaasabi osutamises kahtlustatav Heete Simm.


Karistusseadustiku paragrahvi 232 kohaselt võib kohus riigireetmises süüdistatavat karistada kolme- kuni 15-aastase vangistusega.

Heete Simm


•    Heete Simm töötas alates 1995. aastast politseiameti õigusosakonnas juristina.
•    2007. aastal hakkas ta saama politseiametnikele ette nähtud varast pensioni, kuid jäi teenistujana õigusosakonda tööle edasi.
•    2003. aastal sai Heete Simm president Arnold Rüütlilt Kotkaristi
V järgu ordeni.

Kui ringkonnakohus :


•    teeb määruse maakohtu määruse peale, ei ole see kui kõrgema astme kohtu määrus vaidlustatav;
•    otsustab, et vahistamismäärus kuulub tühistamisele, tuleb vahistatu kohe vabastada;
•    otsustab, et ei rahulda määruskaebust, on isikul kahe kuu möödudes vahistamisest võimalik taotleda vahistuse põhjendatuse kontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles