Ossinovski: tundub jõhker ärgitada relvastamata inimesi kogunema väljakutele, kus neid ootavad mässuliste relvatorud (6)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis. Foto: SCANPIX

Postimees koondab kokku poliitikute reaktsioonid Türgis toimunud võimupöördekatsele, mis suruti täna öösel maha.

Mihkelson: sisemine segadus Türgis mõjutaks ka EL-i liikmesriike

Foto: Heiko Kruusi

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul avaldaks Türgi siseriikliku segaduse laienemine mõju ka EL-ile.

«Türgi on meie väga oluline liitlane NATO-s ning Euroopa Lii

du strateegiliselt oluline naaber, mistõttu võimaliku sisemise segaduse laienemine lööks vahetult ka meie huvide pihta,» kirjutas Mihkelson suhtlusvõrgustikus Facebook.

«Öised sündmused Türgis, kus sõjaväeline riigipöördekatse nõudis kümnete inimeste elu, andsid meile veelkordselt märku, kui habras võib olla demokraatlik süsteem. Eriti seal, kus kokkupuude erinevate maailmadega nii ehe, nagu see ajalooliselt Türgis on olnud,» märkis Mihkelson.

«Loodetavasti taastub põhiseaduslik kord tõsisemate tagasilöökideta, kuid eks see peaks olema tõsiseks õppetunniks kõigile. President Erdoğanile ennekõike,» kirjutas Mihkelson ja lisas, et mida tund edasi, seda kummalisemana näivad laupäevaöised sündmused.

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ossinovski: tundub jõhker ärgitada relvastamata inimesi väljakutele kogunema

«Sõjaväeline diktatuur ei ole sobivaks lahenduseks demokraatliku süsteemi vigadele. Ka rahva poolt valitud võimu autoritariseerumisele mitte. Samas tundub kuidagi jõhker ärgitada põhiseadusliku kollapsi hetkel relvastamata inimesi väljakutele kogunema, kus neid mässuliste sõdurite relvatorud ees ootavad,» kommenteeris sotside juht Jevgeni Ossinovski viidates Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnumitele, milles ta kutsub üles minema rahvast tänavatele.

Foto: AFP/SCANPIX

Kaljurand: võimu üle otsustab rahvas vabadel valimistel

Eesti välisminister Marina Kaljurand väljendas sügavat muret toimunud riigipöördekatse pärast Türgis, mis vapustas nii Türgi ühiskonda kui kogu maailma ning on kahjuks nõudnud ka inimelusid.

«Nii rahvusvaheline üldsus, Türgi valitsus kui ka Türgi opositsioonierakonnad on riigipöördekatse hukka mõistnud. Vägivallal seaduslikult valitud valitsuse ja demokraatlike institutsioonide vastu ei saa olla kohta tänapäeva poliitilises elus. Võimu üle otsustab rahvas vabadel valimistel,» teatas Kaljurand, kelle sõnul on ministeerium pidevas ühenduses saatkonnaga Ankaras, suheldakse ka Türgi saatkonnaga Tallinnas. «Usun, et Türgi suudab põhiseadusliku korra kindlustada kiiresti ja rahumeelselt.»

Esmaspäeval toimuval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel arutatakse lisaks muudele teemadele ka terrorismiakti Nice’is ning olukorda Türgis, lisas Kaljurand.

Rõivas: sõjalise jõu kasutamine ei saa kunagi olla poliitilise võitluse instrument

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Margus Ansu

Peaminister Taavi Rõivas ütles ööl vastu tänast Türgis aset leidnud dramaatilisi sündmusi kommenteerides, et sõjalise jõu ja vägivalla kasutamine ei saa olla poliitilise võitluse instrument.

«Põhiseaduslik kord ja riigiinstitutsioonide töö peavad saama taastatud võimalikult kiiresti,» ütles Rõivas. «Sõjalise jõu ja vägivalla kasutamine ei saa kunagi olla poliitilise võitluse instrument.»

Peaministri sõnul näitab kogu Türgi parlamendi opositsiooni terav hukkamõist riigipöörde katsele muuhulgas seda, et Türgi ühiskond on tugev ja eelistab sõjalisele vägivallale demokraatlikke protsesse.

Peaministri sõnul jälgisid Euroopa Liidu liidrid kogu tänase öö jooksul pingsalt Türgis toimuvat. «Andsime ka ühiselt selge hinnangu, et soovime võimalikult kiiresti põhiseadusliku korra taastamist Türgis,» ütles peaminister. Euroopa ja Aasia tippkohtumise viimasel päeval koostasid Euroopa Liidu liidrid erakorraliselt ka ühisavalduse.

EL: Türgi demokraatiale ei ole alternatiivi

Euroopa Liidu juhid Donald Tusk ja and Jean-Claude Juncker avaldasid laupäeval toetust Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani valitsusele ja kutsusid riigipöörde järel «kiiresti normaalset olukorda taastama», kirjutab BNS.

«Türgi pingeid ja väljakutseid ei saa lahendada relvade abil,» ütles Mongoolias Aasia-Euroopa tippkohtumisel osalev EL-i president Tusk. «Sõjaväelistel riigipööretel ei ole tänapäeva Türgis kohta. Demokraatiale ja õigusriigile ei ole alternatiivi.»

Tusk, Euroopa Komisjoni president Juncker ja EL-i välispoliitika juht Federica Mogherini kutsusid Türgit «naasma kiiresti põhiseadusliku korra juurde».

«Türgi on EL-i oluline partner. Türgi toetab täielikult riigi demokraatlikult valitsud valitsust ja õigusriiki,» märgiti ühisavalduses. Tippkohtumisel osalevad EL-i esindajad kogunesid laupäeva hommikul arutama olukorda Türgis.

Paet: tänane Türgi pole enam aegadetagune riigipööretealdis Türgi

Foto:
Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Europarlamendi liige Urmas Paet teatas, et Türgi tsiviilühiskonna tugevust näitab see, et öist riigipöördekatset ei toetanud ka Erdogani poliitiline opositsioon ja seal hulgas kurdid. Seega ka need, kelle suhtes Erdogani valitsus on viimastel aastatel karmilt käitunud. Tänane Türgi pole enam aegadetagune riigipööretealdis Türgi.

«Hoolimata viimastel aastatel Erdogani valitsuse suurenenud survest sõnavabadusele, ajakirjandusele ja opositsioonile, ei tähendanud see viimaste toetust võimu jõuga kukutamisele, mis sai riigipöörajatele ka saatuslikuks, sest ühiskonnas polnud selleks piisavalt kandepinda,» lisas Paet, kes arvab, et riigipöörajad tegid valearvestuse.

«Mis edasi saab, sõltub nüüd paljuski Erdoganist. Kas ebaõnnestunud riigipööre loob eelduse suuremaks sisemaiseks ühtsuseks ja leppimiseks või juhtub vastupidine - Erdogani võim tugevneb veelgi ning vaenlaste otsimine ja karistamine läheb taas uue hooga lahti. Sellega kaasneb tõsine risk demokraatiast eemaldumiseks.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles