Yana Toom: ma ei ole Hezbollah’ esindajatega kohtunud (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Peetr Langovits

Oma Süüria visiidiga suurt tähelepanu pälvinud europarlamendi saadik Yana Toom kinnitas, et ei kohtunud reisil terroriorganisatsiooni Hezbollah' liidriga ning ei soovinud kommenteerida oma kolleegide kohtumist.

«Mina temaga (Hezbollah' ühe liidri Mohammad Raadiga) ei kohtunud, kui ma oleksin kohtunud, siis ma oleksin sellest rääkinud. Ma loetlesin oma pressiteates kõik kohtumised, Hezbollah'ga ma kohtunud ei ole,» ütles Yana Toom Postimehele. «Pildi peal on ju kaks inimest, nemad kohtusid. Kui ma oleks kohtunud, oleksin ma pildi peal,» viitas Toom fotole, kus temaga reisil käinud europarlamendi liikmed poseerivad koos Raadiga.

Foto: Twitter
Foto: Twitter Foto: twitter

Delegatsiooni koosseisu kuulusid veel Lätist valitud Tatjana Ždanoka Roheliste ja Euroopa Vabaliidu fraktsioonist ja hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist.

Mis põhjusel see kohtumine toimus, seda Toom ei kommenteerinud. «Seda peate nende käest küsima.» Samuti ei soovinud ta kolleegide kohtumist ise kommenteerida.

Küll aga tunnistas ta, et kohtumine Raadiga leidis aset Beirutis enne Süüriasse sõitu. Kui Damaskuses oli ette antud teatud soovitused, kellega kohtuda, siis Toomi sõnul korraldas Liibanonis endale igaüks ise kohtumisi.

Toom kohtus möödunud pühapäeval koos Ždanoka ja Permuyga Damaskuses Süüria presidendi Bashar al-Assadiga. Samuti kohtus grupp Damaskuses ka Süüria ülemmufti Ahmad Badreddin Hassouniga, kes on eelnevalt ähvardanud Euroopat õhku lasta.

Toom rääkis Postimehele, et esmalt lennati Beirutisse ja sealt sõideti edasi Damaskusesse. Toomi büroo teatas, et «teel Damaskusesse kohtusid Eurosaadikud Beirutis mitmete parlamendierakondade liidritega ning arutasid nendega humanitaarküsimusi ja religioosse ohutuse probleeme».

Hispaania saadiku Twitteri kontol on aga foto, kus kohtutakse ka Liibanoni kommunistliku partei esindajatega, kellel esindus parlamendis puudub. Fotol on ka Toom.

Postimehe arvamustoimetaja Taavi Minnik kirjutab arvamusloos, kuidas Ždanoka ega Toom pole kuidagi kommenteerinud informatsiooni selle kohta, et Liibanonis leidis aset eurosaadikute kohtumine Hezbollah’ esindajatega. «Pean siinkohal silmas Mohammad Raadit. On kahetsusväärne näha fotosid terroristidega kätt suruvatest eurosaadikutest.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles