Eesti välisministeerium alandas Türgi ohutaset ühe astme võrra

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis. Foto: SCANPIX

Välisministeerium uuendas täna õhtupoolikul Türgi reisihoiatust ja alandas riigi ohutaset ühe astme võrra.

Pärast alandamist on Türgi ohutase teisel astmel, mis tähendab et teatud piirkondi tasub võimalusel vältida. Seni oli Türgi ohutase kolmandal astmel, mis tähendab, et võimalusel tuleks vältida riiki reisimist, eriti teatud piirkondadesse.

Välisministeerium tõstis Türgi ohutaset ööl vastu laupäeva, kui Türgis oli käimas riigipöördekatse.

Ministeerium märgib uuendatud reisihoiatuses, et seoses sagenenud rünnakute, kõrgenenud terroriohu ja poliitilise ebastabiilsusega Türgis, tuleks olla endiselt väga tähelepanelik ja ettevaatlik Türki reisimisel, eriti suurlinnades nagu Ankara ja Istanbul.

«Soovitame võimalusel vältida suurlinnade külastamist ning olla äärmiselt tähelepanelik ja tavapärasest ettevaatlikum linnakeskustes, kaubanduskeskustes, turgudel, bussides ja metroos. Avalikes kohtades, sealhulgas lennu-,  bussi- ja rongijaamades võib kõrgendatud terroriohu tõttu olla karmistatud turva- ja läbipääsunõudeid ning nende läbimine võib tavapärasest enam aega võtta. Avalikes hoonetes ja kaubanduskeskustes peab järgima ohutusnõudeid, seal võidakse kasutada asjade läbivalgustamist ja metallidetektoreid,» seisab hoiatuses.

Samuti tuleks ohutuse eesmärgil täielikult vältida meeleavaldusi ja rahvakogunemisi ning neid mitte pildistada või filmida.

Välisministeerium soovitab mitte reisida Kagu-Türgisse. Seoses halva julgeolekuolukorraga Türgi-Süüria piiril soovitab ministeerium kindlasti vältida reisimist Süüriaga vahetult piirnevatele aladele.

Mida tähendab välisministeeriumi reisiinfo viievärviline skaala?

ROHELINE – turvaline reisisiht, olge tavapäraselt ettevaatlik. Kohaldatakse juhul, kui riigis viibimine on harjumuspäraselt turvaline ning kõrgendatud oht riigis viibijale puudub. Tuleks säilitada esmane tavapärane tähelepanelikkus. Terrorismioht on madal - rünnak on ebatõenäoline

KOLLANE – olge tavapärasest ettevaatlikum, mõned piirkonnad võivad olla ohtlikud, vältige võimalusel reisimist teatud piirkondadesse. Kohaldatakse juhul, kui tavapärane riigis viibimine on mingil põhjusel piiratud või esineb ohutus- või turvalisusprobleeme, näiteks looduse või inimese poolt põhjustatud, seda eriti mõningates piirkondades. Terrorismioht on mõõdukas - rünnak on võimalik, kuid mitte tõenäoline.

ORANŽ – olge ettevaatlik, vältige võimalusel reisimist, ärge reisige teatud piirkondadesse. Kohaldatakse juhul, kui olukord riigis on pinev, eriti mõni konkreetne piirkond riigist, mille külastamist tasub vältida. On oht, et olukord võib eskaleeruda terves riigis. Terrorismioht on märkimisväärne - rünnakuks on suur võimalus.

PUNANE – olge äärmiselt ettevaatlik, tungiva vajatuseta vältige reisimist. Kohaldatakse juhul, kui julgeolekuolukord riigis või mõnes piirkonnas on ohtlik, poliitiline olukord väga muutlik, esineb pidevaid ja pikaajalisi vägivaldseid rahvarahutusi. Terrorismioht on kõrge - rünnak on väga tõenäoline.

MUST – Vältige reisimist täielikult, lahkuge riigist. Kohaldatakse juhul, kui julgeolekuolukord riigis on äärmiselt ohtlik. Võib olla tingitud sõjast, relvastatud konfliktist, raskest looduskatastroofist. Terrorismioht on kriitiliselt kõrge – rünnak on pidev või rünnakut on oodata lähiajal. Tuleb arvestada välisministeeriumi kriisimeeskonna rakendamisega ning eestlaste evakueerimisega riigist lähimale turvalisele alale või Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles