Eesti ja välismaa riigitegelaste reaktsioonid Eesti kodanike hukkumisele Nice'i rünnakus (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti väliminister Edgars Rinkēvičs.
Läti väliminister Edgars Rinkēvičs. Foto: RAIGO PAJULA / AFP

Eesti ja välismaa riigitegelased ning poliitikud avaldasid täna kaastunnet kahe Eesti kodaniku hukkumise pärast Nice'i veokirünnakus.

President Toomas Hendrik Ilves avaldas kaastunnet Nice'i terrorirünnakus hukkunud Eesti kodanike peredele, lähedastele ja sõpradele.

«Eesti on nüüd kahjuks nende paljude riikide seas, kes on tundnud terrori julma viha traagilist lähedust. See on valus ja kurb,» sõnas Ilves.

«Tragöödia Nice’is kestis mitmete kaasmaalaste jaoks pikki päevi, meie lootused hääbusid eile hilisõhtul, kui kaotasime armastava vanaema ja andeka noore mehe. Minu sügav kaastunne hukkunute peredele, lähedastele, sõpradele. Langetan leinas pea,» lisas Eesti riigipea.

Läti välisminister: teie valu on meie valu

Eestile avaldas terrorirünnakute pärast kaastunnet ka Läti välisminister Edgars Rinkēvičs. «Me leiname koos Eesti sõprade ja naabritega elude kaotuse pärast Nice’is. Teie valu on meie valu,» kirjutas Läti välisminister Twitteris.

Rõivas: täna on Eesti jaoks kurb päev

Kaastunnet avaldas ka peaminister Taavi Rõivas, kelle avalduse lisame täismahus.

Täna on Eesti jaoks kurb päev. Me peame esmakordselt tunnistama karmi paramatust, et terrori valus puude on tabanud meid kõige kurvemal moel.

Eile hilisõhtul saime Prantsusmaalt lõpliku kinnituse, et me oleme Nice'i tragöödias kaotanud kaks Eesti inimest – vanaema, kes jalutas tol saatuslikul õhtul promenaadil oma lapselastega, ja noore talendi, kes nautis sealsamas ilutulestikku koos kaaslastega Euroopa Innovatsiooniakadeemiast.

Mitte kunagi varem ei ole nüüdisaja terrorism puudutanud Eesti inimesi nii lähedalt nagu möödunud nädalal Prantsusmaal. Terroristidel õnnestus meile valusalt haiget teha. Aga me ei tohi alla anda. Me peame kahe oma kodaniku ja kümnete teiste mälestuseks olema tugevad.

Vaid nii saame pimedast vihkamisest kantud terrorilainele vastu astuda ning öelda, et me ei murdu ega lase hirmul kahjustada väärtusi ja vabadusi, mis teevad meist üksteisest hoolivad ja lugupidavad inimesed.

Avaldan kaastunnet hukkunute lähedastele. Mõelgem täna nende kahe Eesti inimese peale ja mõelgem nende perede peale. Aga mõelgem ka oma lähedaste peale. Hoidkem ja toetagem üksteist.

Nestor: seekord puudutas see mõttetus meid rohkem, kui varem

Riigikogu esimees Eiki Nestor avaldas kaastunnet Prantsusmaal Nice`is toimunud terrorirünnakus hukkunud eestlaste lähedastele.

«Täna langetame leinas pea vägivaldselt võetud elude mälestuseks. Seekord on see mõttetus puudutanud meid siin Eestis rohkem, kui varem. Tunneme kaasa hukkunute lähedastele. Nende valu ei suuda miski korvata. Olgem selles mures kokkuhoidvad ja mõistvad,» ütles Nestor.

«Prantsusmaal toimunu on vägivald vabade inimeste vastu. Terror võidaks, kui me muutuks oma käitumises vägivallatsejate sarnasteks. Headus võidab kurjuse alati. Sügav kaastunne meile kõigile,» märkis ta.

Kaljurand: terrorism puudutab meid kõiki valusalt

«Avaldan südamest kaastunnet terrorirünnakus elu kaotanud Eesti kodanike peredele ja lähedastele,» sõnas välisminister Marina Kaljurand täna varahommikul pressiteate vahendusel.

«See on esimene kord, kui terrorism puudutab meid kõiki Eestis nii valusalt ja vahetult. Mul ei jätku sõnu, et kirjeldada seda kurbust ja valu, mida see jõhker tragöödia nii paljudele on põhjustanud,» lisas minister.

Tsahkna: olene valmis pakkuma riigi poolt professionaalset abi

«Avaldan sügavat kaastunnet Nice' terrorirünnaku ohvrite peredele ja lähedastele. Oleme riigi poolt valmis pakkuma igakülgset professionaalset abi,» teatas sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

«Täna jõuab meie meeltesse, et enam ei ole me kaasaegses terrorismis kõrvaltvaatajad. Meie seast võttis terror vanaema ja noore andeka mehe. Sügav kaastunne ohvrite lähedastele. Sellele teole, mis viis need inimesed, ei ole õigustust ning seda raskem on lähedastel leida lohutust. Meie ülesanne on olla neile toeks,» teatas Tsahkna.

Tema sõnul on terrori vastu astumise eelduseks on see, et me ei tunne hirmu, sest terroristide eesmärgiks ongi hirmu külvamine. «Peame hoidma rahvana ühte, hoidma mõtlemise selge ning tegelema nii siseturvalisuse tagamise, immigratsiooni kui eelkõige ühiskonna sidususe küsimustega. Me oleme väike ja kokku hoidev ühiskond, tunneme endi seast igaüht ja see teeb meid tugevamaks. Toetame teineteist,» rääkis Tsahkna.

Välisministeerium sai eile hilisõhtul Prantsusmaa ametivõimudelt kinnituse, et Nice’is toimunud terrorirünnaku tagajärjel hukkunute seas on kaks Eesti kodanikku. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles