Rõivas: eesistumise korraldamine Brüsselist on loogiline käik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis.
Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivase sõnul tervitab Eesti Belgia valmisolekut asendada 2017. aasta teises pooles Ühendkuningriiki Euroopa Liidu eesistujana, sest nii lühikese etteteatamise puhul on eesistumise korraldamine Belgia pealinnast Brüsselist logistiliselt kõige lihtsam.

«Ma kordan, et Eesti on valmis oma järjekorda vajadusel ettepoole tooma, kuid meie eelistus on olla Euroopa Nõukogu eesistujaks Eesti Vabariigi juubeliaastal. Belglaste kasuks otsustamine kindlasti lihtsustaks meie juba käima lükatud ettevalmistustöid,» ütles ta.

«Kuivõrd otsuse eesistumise kohta teevad siiski lõpuks liikmesriigid Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski ettepanekul, loodab Eesti, et see selgus tuleks võimalikult ruttu – juba lähipäevil. Seetõttu olen rääkinud nii Donald Tuski kui ka Belgia peaministri Charles Micheliga,» lisas Rõivas.

Välisminister Marina Kaljurand kinnitas eile, et Ühendkuningriigi uus välisminister Boris Johnson ei osanud veel öelda, kuidas kavatseb Suurbritannia käituda Euroopa Liidu eesistumise suhtes, mis peaks kavakohaselt toimuma 2017. aasta teises pooles.

«Küsisin ka esimest korda välisasjade nõukogus olnud Suurbritannia välisministrilt Boris Johnsonilt, kas tal on midagi öelda peale selle, mida on öelnud peaminister protseduuride ja protsesside kohta, mida Suurbritannia on alustanud. Tal ei olnud täiendavat informatsiooni. Nii et ootame, millal Suurbritannia ametlikult ütleb, et nad alustavad lahkumisläbirääkimisi ja ootame ka seda, et Suurbritannia ütleks, kas ja mida nad teevad eesistumisega,» märkis Kaljurand välisministeeriumis antud pressikonverentsil.

Suurbritannia peaks asuma Euroopa Liidu Ministrite Nõukogu eesistujariigiks 2017. aasta teises pooles, vahetult enne Eestit, mis peaks olema eesistuja 2018. aasta esimesel poolel. Brittide otsus lahkuda Euroopa liidust on seadnud nende eesistumise kahtluse alla ning andnud ainest võimalikeks spekulatsioonideks asenduste või teiste eesistumisperioodide pikendamise üle.

Belgia on vajadusel valmis Ühendkuningriigi asemel viima läbi Euroopa Liidu eesistumise 2017. aasta teises pooles, ütles riigi välisminister Didier Reynders. «Minu Eesti kolleeg tuli [NATO tippkohtumisel] minu juurde ja küsis, kas vastab tõele, et oleme valmis Ühendkuningriigi asemel nende eesistumise ära tegema,» ütles ta uudisteagentuuri Belga teatel.

Belga andmeil suhtuvad Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker plaani positiivselt, kuna Belgial on rohkelt kogemusi eesistumise läbiviimisel. Viimati oli Belgia Euroopa Liidu eesistujariik 2010. aasta teises pooles, kui riigil oli ainult kohusetäitjavalitsus, kuna erakonnad pidasid valimiste järel üle 500 päeva kestnud koalitsioonikõnelusi.

Belgia plaanikohane eesistumine peaks toimuma 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles