Politseisse tööle asudes tuleb arvestada taustakontrolliga

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) kommunikatsioonibüroo juht Harrys Puusepp rääkis, et PPA-s töötavatele inimestele on väga kõrged ootused ja karmid nõudmised ning seetõttu on sinna tööle saamiseks seaduses sätestatud  konkreetsed tingimused.

Need näevad ette, et kandidaadil tuleb esitada enda kohta andmed nii kantud karistuste kui ka kohtuliku eeluurimise all olemise, tervisliku seisundi, haridustaseme jms kohta. See annab Puusepa sõnul omakorda PPA-le õiguse kontrollida nõutud tingimuste täidetust ehk siis seadusega sätestatud korras taustakontrolli läbi viia.

Kindlasti pole aga tema hinnangul mõistlik küsida töötaja eraelu kohta asju, mis ei seostu tema tööalase sobivusega.

Mis puudutab e-posti jälgimist, siis selleks, et kindlustada PPA töötajale usaldatud isiku- ja sisejulgeoleku seisukohast oluliste andmete kaitstust, kontrollib organisatsioon Puuseupa sõnul tõepoolest infosüsteeme ning sealhulgas vajadusel ka e-kirjade kasutamist.

Tema sõnul teavitatakse teenistusse astujat vahetult enne tööle asumist, et PPA-l on õigus kontrollida arvutivõrgus ja infosüsteemis andmete kasutamist.

Andmekaitse inspektsiooni uus töösuhteid reguleeriv juhend on aga Puusepa hinnangul igati tarvilik abimaterjal, mis aitab selgitada isikuandmete olemust ning nende andmete kaitse tarvidust töösuhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles