Eesti saatis Indiale laevakaitsjate kaasuse asjus noodi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsjad Indias.
Eesti laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter

Eesti välisministeerium saatis India kolleegidele vangistuses viibivate laevakaitsjate kaasuse asjus noodi.

Välisministeeriumi eesmärk on saavutada kahe riigi vahel vangide üleandmislepingu võimalikult kiire heakskiitmine. Selleks otsustas välisministeerium saata Indiasse välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsleri Annely Kolgi.

«Saatsime Indiale vastava noodi palvega organiseerida kohtumine ja võimalik lepingu allkirjastamine. Ootame noodile vastust, aga plaanin Indiasse minna hiljemalt juuli lõpus,» ütles Kolk teisipäeval BNSile.

India välisminister Sushma Swaraj lubas juuli alguses kaasa aidata Eesti ja India vahelise vangide üleandmisleppe võimalikult kiirele heakskiitmisele. Välisminister Marina Kaljurand vestles 7. juulil telefonitsi oma India kolleegi Sushma Swarajiga, ministrid arutasid ka Eesti ja India vahelist vangide üleandmislepet.

Kaljurand märkis toona, et kokkulepet saab rakendada vaid siis, kui üleandmisega on nõustunud karistatud isik, üleandev riik ja vastuvõttev riik. «Samuti peab karistatud isiku suhtes olema jõustunud kohtuotsus,» ütles Kaljurand.

Valitsus kiitis 7. juuli istungil heaks Eesti ja India vaheline vangide üleandmise kokkuleppe eelnõu, mis näeb kohtulikult karistatud inimestele ette võimaluse kanda karistust oma koduriigis.

Eelnõu kohaselt saab Eesti Indiast üle võtta Eesti kodaniku, keda pole karistatud surmanuhtlusega ja kes pole süüdi sõjakuriteos ning inimese suhtes tehtud kohtuotsus peab olema lõplik.

Üheks üleandmise tingimuseks on eelnõu kohaselt see, et tegu, mille eest kohapeal karistus määrati, peab olema kuriteona karistatav ka Eestis. Üleandmine on lubatud, kui karistust on jäänud kanda rohkem kui kuus kuud.

14 Eesti laevakaitsjat on praeguseks juba kolmandat aastat Indias. Nende üleandmine ei saa toimuda enne, kui kohtuotsuse edasikaebamise protsess pole lõppenud. Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse edasi tänavu jaanuari lõpus.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget 2013. aasta 18. oktoobril. Laeva meeskonda kuulus 14 Eesti kodanikku. Detsembris esitati vahistatud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikult territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles