Helme: Kaljuranna soovitus valida Kallas näitab kokkuleppeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Martin Helme sõnul näitab Marina Kaljuranna soovitus toetada riigikogus presidendina Siim Kallast, et Reformierakond on sõlminud kokkuleppeid või et Kaljurannal on närvid läbi.

«Sosistatakse [Reformierakonna] kokkuleppest Keskerakonnaga, aga mul pole nii konkreetset allikat, et ma saaksin öelda, kas ma usun seda või mitte,» ütles Helme neljapäeval BNSile. «Võib-olla on see kuulujutt. Aga on ilmne, et mingi liigutus on viimastel päevadel olnud ja see haakub jutuga.»

Välisminister ning riigipeaks kandideeriv Kaljurand ütles kolmapäeval «Aktuaalse kaamera» otse-eetris, et soovitab erakondadel riigikogus toetada presidendikandidaadina Siim Kallast, kui aga Kallas parlamendis valituks ei osutu, siis valijameestekogus juba teda ennast.

«Reformierakonna sees pidi mingi selgus tulema, sest kui nad ühe kandidaadi taha ei koondu, siis nad ei kontrolli enam mängu isegi väga väikesel määral,» sõnas Helme. «Ja siit [Kaljuranna avaldusest] võib nüüd välja lugeda üks kahest - kas Kaljurannal on närvid läbi või on mingid otsused hakanud liikuma. Mulle jõudis selline kumu, et eelmisel nädalavahetusel on sõlmitud mingeid kokkulepped, mille tagajärjel on tekkinud uued kokkulepped. Ja need viitavad, et Kallase aktsiad on tõusnud. Aga ma ei saa öelda, kes need lepped sõlmis, kas need on ainult Reformierakonna sisesed või on kaasatud ka teisi erakondi. Sosistatakse Keskerakonnast.»

Helme sõnul üritas Reformierakond eesotsas selle peasekretäri Reimo Nebokatiga juuni keskel uurida teiste erakondade meelsust. «Või õigemini oli selle ürituse eesmärk mõõta temperatuuri, et teada saada millise Reformierakonna siselõhe poole [Kallase või Kaljuranna] taha võiks koonduda enamus». «Nebokati kokku kutsutud ürituse mõte oli teada saada, keda teised fraktsioonid võiksid rohkem eelistada. Ja vastus kõigilt fraktsioonidelt oli üks, et lõpetage ära, meie teie sisevalimisi teie eest ära ei tee,» sõnas Helme.

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase kinnitusel otsustab erakonna juhatus 3. augustil, kas partei presidendikandidaadiks saab Siim Kallas, Marina Kaljurand või Urmas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles