Soome saadab Hornetid uuenduskuuri

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome õhujõudude hävituslennuk F/A-18C Hornet.
Soome õhujõudude hävituslennuk F/A-18C Hornet. Foto: Wikipedia.org

Soome õhujõududes on algamas rohkem kui kümne aasta eest soetatud Hornet-hävitajate suur ja kallis uuendusprogramm, millega soovitakse pikendada lennukite eluiga ja laiendada nende kasutusvõimalusi.

 

F/A-18 Hornet loodi algselt ründehävitajaks, mis võitleb end sihtmärgini, heidab pommid ja võitleb end seejärel tagasi baasi, kuid Soomes on neid lennukeid seni kasutatud vaid tõrjehävitajatena, vahendas Helsingin Sanomat.

Nüüd ettevõetava uuenduskuuri käigus varustatakse aga põhjanaabrite sõjalennukid ka pommide ja õhk-maa tüüpi rakettidega. Kaheetapiline protsess läheb maksma tohutu summa - kokku ilmselt kaugelt üle poolteise miljardi euro, mis oleks Hornetite endi ostmise järel Soome rahuaja suurim relvatehing. 64 hävitajat läksid omal ajal maksma ligi kolm miljardit eurot.

Lennukite tehniline uuendamine viiakse läbi Patrias. Esimeses järgus parandatakse hävitajate lähivõitlusvõimet õhus, milleks hangitakse muu hulgas kiiversihikud ja soojusjuhitavad õhk-õhk tüüpi raketid AIM9X Sidewinder.

Teises järgus parandatakse aga maapealsete objektide ründamise võimet ning ühildatakse põhjanaabrite hävitajaid NATO vägedes kasutatavate süsteemidega. Muu hulgas tahetakse hankida isegi sadade kilomeetrite kauguselt sihtmärke tabavaid JASSM-rakette, milleks praegu aga pole veel ameeriklastelt kinnitust saadud.

Soome lennuväe ülem kindralmajor Jarmo Lindberg märkis ajalehele, et mitu aastat vältava uuenduskuuriga pikendatakse veidi hävitajate eluiga, kuid ülejärgmise aastakümne alguseks on need siiski juba vanad ning ainuüksi varuosade hankimisvõimaluste vähesuse tõttu saab samade lennukite kasutamine sajandi teisel veerandil olema juba väga keeruline.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles