Trumpi toetaja Eestist: ma ei ole kindel, kas Peterburi äärelinna pärast tasub riskida tuumasõjaga (25)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Newt Gingrich.
Newt Gingrich. Foto: AP/Scanpix

USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi tuline toetaja ning endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich kaitses Trumpi hiljutisi väljaütlemisi NATO teemal ning osutas, et kui Venemaa ründaks Eestit, tuleks sügavalt mõelda, kas sellise väikeriigi pärast on mõtet riskida tõsisemate tagajärgedega.

Newt Gingrich ütles uudistekanalile CBS News antud intervjuus, et NATO liikmesriigid peaksid Ameerika Ühendriikide panuse osas muret tundma, kuna liikmesriigid ei täida ka ise kohustusi NATO ees. «Riigid, kes oma osa ei täida, ei ole mitte jõu, vaid nõrkuse allikas.»

Gingrich nõustus, et Venemaa invasiooni puhul riikidesse nagu Eesti tuleks pikalt kaaluda, kas on mõtet sekkuda. «Eesti on Peterburi äärelinn. Ma ei ole kindel, kas on mõtet riskida tuumasõjaga selle ääremaa pärast. Me peame mõtlema, mida see võib kaasa tuua,» rääkis Gingrich, kes tõi välja, et Venemaa võib tegutseda Eestis sarnaselt nagu Ukrainat annekteerides, kuna 40 protsenti Eesti elanikkonnast moodustavad venelased.

Trumpi sõnavõttu kommenteerides ütles ta, et presidendikandidaat tahab tõstatada teravalt üles teema, et USA kaitseb inimesi, kes end ise kaitsta ei soovi.

Vaata Gingrichi intervjuud siit.

Trump ütles kolmapäeval ajalehes New York Times avaldatud kommentaaris, et ta otsustab Balti riikide kaitsmise Venemaa agressiooni vastu lähtudes sellest, kas need riigid on täitnud kohustused USA ees.

President Toomas Hendrik Ilves kommenteeris Trumpi väljaütlemist Twitteris. Tema sõnul on Eesti üks viiest Euroopa Liidu liikmesriigist, kes täidab oma lubadusi NATO eest, kulutades kaks protsenti riigieelarvest kaitsele. President märkis, et Eesti osales ka NATO ainsas artikkel viie operatsioonis Afganistanis.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles