Tööandjad: töötaja guugeldamisest teavitamise nõue tundub ületähtsustatud

Kadri Ratt
, kadri.ratt@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööandjate keskliidu kommunikatsioonijuhi Imbi Ernits-Kaljuste sõnul on andmekaitse inspektsiooni (AKI) uus juhend töösuhete ühtlustamisel kindlasti samm edasi, kuid samal ajal ei maksa seal pakutud tõlgendusi tema hinnangul üle tähtsustada ning lähtuda tuleks eelkõige siiski õigusaktidest.

Näiteks töötaja taustauuringu tegemisest teavitamise põhimõtet tööandjate keskliit Ernits-Kaljuste sõnul küll toetab, kuid guugeldamisega info hankimisest teavitamine tundub nende hinnangul ületähtsustatud. «Seda on raske kontrollida, samuti tuleb sel viisil hangitud andmetesse kriitiliselt suhtuda. Samas saab töövestlusel olulisena tunduvad asjad üle küsida,» märkis ta.

Juhend annab tööandjatele soovituse reguleerida muude töökorralduslike reeglite hulgas ka e-kirjavahetust ning Ernits-Kaljuste sõnul saab arusaamatusi ennetada, kui organisatsioonisiseselt on paika pandud, kas erakirjavahetus tööandja e-posti aadressilt on välistatud või vastavalt eristatud.

Ernits-Kaljuste sõnul tõstab see tööandja silmis töötaja usaldusväärsust, kui ta teab, miks töötaja küsib endale isiklikel põhjustel vaba päeva või miks tal on vaja töölt ära käia, kuigi seaduse järgi ei pea töötaja seda selgitama. Samas puudub normaalsete töösuhete korral tema sõnul vajadus selliseid asju kontrollida.

AKI juhend käsitleb Ernits-Kaljuste arvates isikuandmete töötlemist töösuhetes küll väga põhjalikult, kuid selle sisu jääb samas üldteoreetiliseks. Tekst võinuks tema hinnangul rohkem kirjeldada tüüpjuhtumeid ja tuua praktilisi näiteid.

«Kuna isikuandmete töötlemist töösuhetes reguleerib mitu erinevat õigusakti, on AKI juhend olemasoleva praktika ühtlustamiseks kindlasti samm edasi. Andmekaitse on suhteliselt uus valdkond, kus napib kogemusi. Juhend seletab lahti, millised on rollid töösuhetes, kus tööandja on andmetöötleja,» rääkis ta.

Andmekaitse ja tööõigus on tema sõnul kaks eraldi valdkonda, mille reeglid omavahel alati ei haaku ja seetõttu on neid keeruline koos käsitleda. «Juhend aitab nende vahel seoseid luua – koondab ja süstematiseerib kokkupuutepunktid ning püüab pakkuda terviklahendusi,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles