Ossinovski: sissetulekute ebavõrdsus pidurdab riigi arengut (14)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul aitaks haigekassal viis aastat paremini toime tulla, kui haigushüvitised viia töötukassasse. Aga maakonnahaiglatele kinnitab ta, et vähemalt selleks aastaks on kaheksa eriarsti projekt ehk eriarstide vähendamine maakonnahaiglates seisma pandud.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul aitaks haigekassal viis aastat paremini toime tulla, kui haigushüvitised viia töötukassasse. Aga maakonnahaiglatele kinnitab ta, et vähemalt selleks aastaks on kaheksa eriarsti projekt ehk eriarstide vähendamine maakonnahaiglates seisma pandud. Foto: Kristjan Teedema

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski ütles laupäeval erakonna volikogul peetud kõnes, et Eesti on ELi suurima sissetulekute ebavõrdsusega riik, mis pidurdab Eesti arengut ja ohustab ühiskonna sidusust – eriti avaldub see regionaalses ebavõrdsuses.

«Oleme üks väiksemaid Euroopa riike, aga suurimate regionaalsete lõhedega,» ütles Ossinovski. «Harjumaa keskmine palk oli 2010. aastal 862 eurot. Eesti vaeseimad maakonnad jõudsid sellise keskmise palganumbrini alles eelmisel aastal. Sissetulekute mõttes on meie regionaalne arengulõhe seega tervelt viis aastat.»

Ossinovski lisas, et majandusstruktuuri muutumine soodustab inimeste liikumist Tallinnasse, ent tark regionaalpoliitika peab seda tendentsi tasandama. See eeldab tema sõnul ka riigi poolt aktiivset panustamist maakonnakeskuste elujõulisusse.

«Koos inimeste vähenemisega maakondades on paraku pidevalt kokku tõmmatud ka riiki. See tekitab omamoodi hääbumisspiraali, kus elanikkonna vähenedes vähendatakse avalike teenuste hulka, mis omakorda vähendab piirkondade atraktiivsust elukeskkonnana,» märkis Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide ettepanekul võttis valitsus sihiks regionaalsete teenuste küsimusele kompleksselt läheneda. Kavas on hajutada riigi keskaparaadi töökohti piirkondadesse, viia osa riigiasutusi pealinnast välja ning luua võimalused 3000 inimese kaugtööks.

«Maanteeameti toores plaan oma teenuste kokkutõmbamisest piirkondades läheb täielikult vastuollu selle valitsuse prioriteediga,» lisas Ossinovski.

«Edasise maakondade nõrgestamise asemel peaksime mõtlema sellele, et suurematele omavalitsustele võiks hoopis funktsioone juurde anda ning tuua selliselt teenust inimestele lähemale. Loomulikult, oma riigi pidamine selle kõigis maakondades on kulukas, ent kitsa Exceli-vaate asemel peame nägema regionaalset tasakaalustatust strateegilise küsimusena riigi edasises arengus.»

SDE volikogu kogunes laupäeval Pärnumaal Varemurrus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles