Koort: pommiähvarduse uurimisel kontrollitakse mitut versiooni

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Liis Treimann

Siseministeeriumi julgeolekupoliitika asekantsleri Erkki Koorti sõnul kontrollitakse Eesti ja Saksamaa vahelisi lende pommiga ähvardamise juhtumi puhul mitut versiooni ning tehakse koostööd ka teiste riikide julgeolekuteenistustega.

Postimehe andmetel kontrollivad Eesti julgeolekustruktuurid muu hulgas, kas Eesti ja Saksamaa vaheliste lendude ähvardamine võib olla niinimetatud pettemanööver ja seotud sooviga juhtida tähelepanu kõrvale mõnest teisest kohast. Eesti tegi järelepärimise Euroopa kolleegidele, et küsida, kas sarnaseid ähvardusi on saanud ka teised Euroopa lennujaamad. Postimehe andmetel polnud täna pärastlõuna seisuga infot sarnaste ähvarduste kohta laekunud.

Et ähvardajat seni tabatud ei ole, viitab sellele, et ta on näinud enda varjamisega rohkem vaeva kui mõni purjuspäi nalja teha üritanud pommiähvardaja.

Erkki Koort kinnitas Postimehele, et kõiki versioone uuritakse ning lennujaamas ja sadamates kestab kõrgendatud ohutase nii kaua, kuni on selge, et neid pole mõtet kauem hoida.

Koorti sõnul ei ole tal tänase juhtumi kohta palju rohkem öelda, kui seda, mis avalikkusele juba teada on. «Menetlus käib, isikut püütakse tabada, see on selge, et sellistel puhkudel ei pruugi töös olla ainult üks versioon. Kontrollitakse ära kõik asjaolud, enne kui öeldakse, et oht on möödas,» lausus ta.

Asekantsleri sõnul ei saa kunagi välistada, et selliste ähvarduste puhul on tegemist niinimetatud pettemanöövriga. «Selline oht on alati olemas, kuigi see pole kuigi tõenäoline. Loomulikult ei töötata ainult sellega, et keegi helistas Tallinna lennujaama ja tegi pommiähvarduse, ka mujal hoitakse silma peal,» lausus ta.

Ta kinnitas, et käesoleva juhtumi puhul ei ole põhjust karta, et tähelepanu mõnes muus kohas väheneb ja kindlasti jälgitakse suurema tähelepanuga kogu riigi sisejulgeolekut.

Koorti sõnul tegelevad ähvarduse uurimisega ka Saksamaa julgeolekuteenistused. «On vältimatu, et sellised olukordi lahendatakse kahepoolselt,» lausus ta.

Täna öösel pärast kella 2 helistas Tallinna lennujaama ning kaitsepolitseisse end Daeshi liikmeks kutsuv mees, kes teatas kavatsusest õhkida nädala jooksul Tallinnast Saksamaale suunduv lennuk, teatasid riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet.

Telefonikõned olid tehtud inglise keeles, Eesti mobiilinumbrilt ning Eesti territooriumilt. Kohe pärast telefonikõne saamist kontrollis politsei täiendavalt Tallinna lennujaama ning väljuvate lendude ohutust. Politsei jätkab kõrgendatud turvameetmetega tööd Tallinna lennujaamas.

Tänase õhtu seisuga ei olnud telefonikõne tegijat veel tabatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles